Pop up Muumimuseo – Muumianimaatiot

Tove Janssonin (1914–2001) rakastetuista muumikirjoista on vuosien varrella tehty monenlaisia tulkintoja. Muistoja muumianimaatioista löytyy melkein 60 vuoden takaa. Pop up Muumimuseon Muumianimaatiot kertoo muumianimaatioiden historiasta.

Kukapa ei muistaisi istuneensa television ääressä muumitarinoiden äärellä? Mieleen nousee vieläkin seikkailuihin liittyvän jännitys, joka ei kuitenkaan kasvanut liian suureksi, ja turvallisuudentunne, jonka loi muumien lämmin ja ystävällinen maailma. Jännitystä ja turvallisuudentunnetta vahvisti jaettu katsomiskokemus. Toisille muumianimaatiot edustavat rakasta lapsuusmuistoa. Joillekin ne herättävät lämpimiä vanhemmuusmuistoja yhteisistä katseluhetkistä tai hetken taatusta rauhasta lasten istuessa nenä kiinni televisiossa. Jotkut muistavat kaveriporukoiden hauskat muumimaratonit.

Ensimmäinen televisiossa esitetty muumianimaatio oli vuonna 1959 ensi-iltansa saanut saksalainen mustavalkoinen marioneteilla tehty nukkeanimaatio. Kymmenen vuotta myöhemmin syntyi ensimmäinen japanilainen animaatio, jolle Tove Jansson ei koskaan antanut lupaa näyttää Japanin ulkopuolella. 1970-luvun lopun puolalaista nukke- ja pala-animaatiota yhdistävää sarjaa esitettiin useissa maissa. Tähän mennessä laajimmin tunnettu muumianimaatio, japanilais-suomalais-alankomaalainen yhteistuotanto Muumilaakson tarinoita, alkoi pyöriä televisioissa 1990. Sitä on esitetty yli 120 maassa, ja monissa maissa useampaan kertaan. Vuonna 2020 lähti kansainväliseen levitykseen uusin muumianimaatiosarja, suomalaisen Gutsy Animations -tuotantoyhtiön Muumilaakso.

Lisensoituja muumianimaatioita on vuosikymmenten saatossa tehty viisi hyvin erilaista versiota, ja lisäksi liuta luvattomia. Monelle Muumilaakson tarinat ovat ne ainoat oikeat muumitarinat. Nykyiset lapset kasvavat uutta Muumilaaksoa katsoen ja tulevat todennäköisesti pitämään sitä ainoana oikeana muumianimaationa – kunnes 20 vuoden päästä tehdään taas seuraava tulkinta. Seikkailut ja turvallisuudentunne pysynevät edelleen keskiössä, koska niistä Toven Janssonin muumitarinoissa on kyse.

Kaikkia 60 vuoden aikana tehtyjä erilaisia animaatioita yhdistää yksi asia. Ne ovat oman aikansa tulkintoja Tove Janssonin muumikirjoista ja -sarjakuvista. Kaikissa animaatioissa esiintyy myös kirjoista tuttuja ikonisia kuvia, kuten Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen sillalla tai sininen Muumitalo laakson keskellä. Samat hahmot seikkailevat hyvin tunnistettavina mutta silti erilaisina animaatiosta toiseen. Muumimamma on aina lämmin ja huolehtiva, vaikka hieman eri painotuksilla ja ulkonäöllä, ja Mörkö aina yhtä pelottava. Muumimuseo tuo animaatioiden kuvien rinnalle digigrafit alkuperäisistä Tove Janssonin kuvituspiirroksista museon omista kokoelmista – kuvituspiirroksista, joita ilman yhtäkään animaatioista ei olisi olemassa.

Moduuli 1 – Digigrafia-vedokset

Keskeisiä kuvituksia muumitarinoista.

Moduuli 2 – Jaksot muumianimaatioista

Liittyi oma katselukokemus sitten Muumilaakson tarinoihin tai varhaisempiin versioihin, näyttelyn toisessa osiossa voi istahtaa alas ja nauliutua jälleen ruudun ääreen. Ruuduissa pyörivät erityyliset, erilaisilla tekniikoilla tehdyt jaksot jokaisesta muumianimaatioista.

Moduuli 3 – Muumimuseon TV-lehti

Muumimuseon englanninkielinen tv-lehti kertoo animaatioiden historiasta ja tekemisestä. Lehdessä on mielenkiintoisia artikkeleita jokaisesta viidestä animaatiosarjasta. Runsaasti kuvitettua lehteä voi olla selailtavana näyttelyssä, mutta sitä voi myös hankkia myyntiin näyttelyn yhteyteen.

Moduuli 4 – Muumimuseon tuotteet myyntiin

Muumimuseon omia muumituotteita on myynnissä ainoastaan Tampere-talo Shopissa sekä Muumimuseon näyttelyiden yhteydessä. Muumimuseo Pop up -näyttelyn mukana voi ostaa näitä tuotteita myytäväksi omassa myymälässä sovittuna aikana.

Kehitetään juuri teidän tarpeisiinne sopiva ratkaisu!

Jari Kuusenaho.
Muumimuseon tuotevalikoimaa.