Muumitaidetta

Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka vie kaikenikäiset museovieraat mielikuvitusmatkalle Muumilaaksoon. Tunnelmallisen museon perustana ovat Tove Janssonin piirtämät alkuperäiset muumikirjojen kuvitukset, jotka hän lahjoitti museolle 1986. Kuvituksissa ilmeikkäät Muumilaakson hahmot ja merelliset tunnelmat kertovat muumien seikkailuista. Tarinoita täydentävät Toven elämänkumppanin, graafikko Tuulikki Pietilän rakentamat vauhdikkaat kolmiulotteiset muumikuvaelmat. Museossa vierähtää helposti tunti tai pari, ja runsaasti katsottavaa löytyy useammallekin käynnille.

Muumimuseo ©Moomin CharactersTM.
Tove Jansson: Kansikuvapiirros kirjaan Moumine le Troll (Taikurin hattu), 1968

Kirjankannet ohjaavat kulkijaa

Muumimuseon tarina kulkee Tove Janssonin muumikirjojen järjestyksen mukaan, mutta voit hyvin tutustua museoon haluamassasi järjestyksessä. Kulkua ohjaa jokaisesta kahdestatoista muumikirjasta tehty iso kirjankansi, jonka kohdalta löydät kyseiseen kirjaan liittyviä kuvituspiirroksia, maalauksia ja kolmiulotteisia kuvaelmia. Kuvaelmat ovat kuin pieniä näyttämöitä muumikirjojen tapahtumiin. Kun kuljet näyttelyssä muumikirjojen järjestyksessä, huomaat miten Toven piirustustyyli ja muumihahmojen kuvaustapa muuttuivat vuosien myötä.

Huomenna on uusi pitkä päivä. Aivan jokaisen oma alusta loppuun.

Muumimamma

Muumi-Talo on museon helmi

Näyttelyn sydämessä sijaitsee museon ylpeys, viisikerroksinen ja kaksi metriä korkea, siniseksi maalattu Muumi-Talo lukuisine salaisuuksineen. Missä on Muumi-Talon sähkökaappi? Entä Muumimamman hillokellari? Onko Muumi-Talossa saunaa? Alkuperäinen Muumi-Talo on yhdistelmä erilaisia arkkitehtonisia tyylejä, eikä se vastaa suoraan muumikirjoissa kuvattua taloa. Taloa oli rakentamassa Janssonin ja Pietilän lisäksi heidän ystävänsä lääketieteen lisensiaatti Pentti Eistola, ja jokainen toi taloon omat ideansa.

Viisikerroksinen Muumi-Talo on vitriinin takana.

Viisi kerrosta

©Jari Kuusenaho.

Esillä myös luonnoksia ja työvälineitä

Muumimuseossa on nähtävillä myös osa Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän lahjoittamasta Paraphernalia-kokoelmasta, joka täydentää museon varsinaista taidekokoelmaa. Kokoelmassa on muun muassa muumihahmojen luonnoksia, työskentelyvälineitä ja erilaisia kuvaelmien valmistuksessa käytettyjä materiaaleja. Tove, Tuulikki ja jopa heidän ystävänsä keräilivät materiaaleja kuvaelmia varten luonnosta ja matkoilta ympäri maailmaa.

Tee itse Ateljeessa

Museokäynnin ohessa kannattaa käydä myös museon Ateljeessa. Ateljee on työtila, jossa järjestetään ympäri vuoden monenlaista sekä itsenäistä että ohjattua toimintaa ja touhua museokävijöille. Työpajassa päästään kiinni itse tekemiseen ja omaan taiteilijuuteen. Työpajojen sisällöt vaihtuvat säännöllisesti ja tarjolla on vaihtelevaa ohjelmaa kuvataiteesta kädentaitoihin ja yhteisöteoksiin. Ateljee on avoinna joka päivä klo 12–16. Satunnaisesti voimme sulkea Ateljeen yksityistilaisuuden takia.

©Jari Kuusenaho.

Henkilökunta on apunasi

Voit aivan hyvin kulkea museossa vain nauttien tunnelmasta. Jos kaipaat tietoa, voit museoon saapuessasi lainata mukaasi opaskirjan, josta voit lukea lisää muumitarinoista ja Tovesta. Ennen kaikkea kannattaa jutella museon henkilökunnan kanssa, joka vastaa mielellään kysymyksiisi. Henkilökunnan tunnistat vihreistä asuista. Kuvaelmien kohdalla voit myös kuunnella katkelmia muumikirjoista eri kielillä. Tunnistatko Toven äänen ruotsinkielisistä versioista? Muumikirjojen tarinoita voit palauttaa mieleen digitaalisilta näytöiltä, ja niissä kerrotaan myös Toven elämänvaiheista. Muumilaakson asukkaat esitellään digitaalisessa hahmogalleriassa, mutta jos olet tarkkana, voit nähdä heitä vilahtelevan myös muualla museossa. Jos haluat eläytyä muumien seikkailuihin vielä syvemmin, kannattaa osallistua yleisöopastukselle tai varata oma opas jollekin monista erilaisista kierroksistamme.

Muumipeikko ja Nipsu kelluvat lautalla.
Tove Jansson: Kuvitus kirjaan Muumit ja suuri tuhotulva, 1945. Muumimuseo © Moomin CharactersTM

Muumimuseo uudistui keväällä 2021

Muumimuseon pysyvä näyttely on uudistunut keväällä 2021. Näyttelyssä olleet kuvitukset vietiin varastoon lepäämään, ja kokoelmasta ripustettiin uudet aarteet tilalle. Paperipohjaiset kuvitukset kärsivät valosta, joten niitä voi pitää esillä vain rajoitetun ajan kerrallaan. Huolehdimme siitä, että tulevatkin sukupolvet pääsevät nauttimaan näistä upeista teoksista.

Tervetuloa Muumimuseoon!

Tove Janssonin kuvitus kirjaan Muumit ja suuri tuhotulva, 1945. Muumimuseo © Moomin CharactersTM