Opastetut kierrokset

Opastus antaa enemmän

Kun haluat syvempää muumikokemusta, enemmän tietoa tai hauskan muumihetken, varaa Muumimuseoon oma opastus. Opastettuja kierroksia löytyy moneen lähtöön, aikuisille ja lapsille, ja niiden keskeisiä teemoja ovat Tove Janssonin elämä, muumitarinat, Muumilaakson hahmot ja tietenkin muumien lämmin viisaus. Lähestymistavasta riippuen lämminhenkinen kierros voi olla kiinnostavaa tietoa ja tarinoita kertova, humoristinen tai rentouttava.

Tarjolla opastuksia myös vaihtuvaan näyttelyymme Toven kirjahyllystä.

  • Kierroksen kesto yleensä noin 45 min.
  • Kierrokselle voi osallistua max 25 hlöä.
  • Kierroksen hinta 2023 (paitsi erikoisopastukset): arkena 80 €, viikonloppuna 90 € (opastusten alv 0%).
  • Osallistujien tulee maksaa lisäksi museon pääsymaksut.

Varaaminen

Varaa opastus vähintään viikkoa ennen käyntiä ryhmämyynnistä: sales@tampere-talo.fi tai puh. 03 243 4941.

Peruutus

Varatut opastukset tulee peruuttaa viimeistään viisi arkipäivää ennen opastusta. Muussa tapauksessa laskutamme opastuksen täyden hinnan tilaajalta.

Varattavat kierrokset

1. Muumikirjojen tarina
Kierros aikuisille ja nuorille

Kierros avaa Tove Janssonin kirjoittamien ja kuvittamien kahdentoista muumikirjan tarinan ja kuljettaa samalla kertomusta Tovesta, kirjoittamisesta ja kuvittamisesta.

Opastetulla kierroksella muumikirjoja avataan sekä kuvataiteen että kirjallisuuden näkökulmista, ja tärpeiksi poimitaan herkullisia yksityiskohtia kuvituksista, tarinoita kuvaelmista ja katkelmia kirjoista. Kokonaisuus pohjustetaan aina kuvalla Tovesta, lämminsieluisesta ja lahjakkaasta taiteilijasta.
Kierroksen antia on mahdollista syventää taidetyöpajalla museon Ateljeessa.

2. Mielenrauhaa muumikirjoista
– Haluatko erilaisen museoelämyksen?

Tove Janssonin muumikirjoissa on syvää elämän viisautta. Rauhallinen matka muumikirjojen äärelle antaa lepohetken hälyn, kiireen ja arjen keskelle ja muistuttaa läsnä olemisen taidosta.

Kirjoista löytyy samaistumiskohteita omaan elämään. Miten Muumipeikko selviää keskellä uutta tilannetta, pelottavaa talvea, tai vastaavasti Muumimamma löytää itsensä majakkasaarella? Marraskuisessa Muumilaaksossa taas etsitään elämän mielekkyyttä haastavassa tilanteessa. Kierroksella keskitytään mielenrauhaan ja rentoutumiseen, hiljennytään patjoilla leväten kuuntelemaan muumikirjojen viisauksia hyvästä elämästä ja rauhasta itsen ja muiden kanssa. Kierrokselle ei tarvitse varautua erityisesti, ja se sopii kaikenlaisille osallistujille.

  • Kierroksen kesto: 90 min
  • Hinta: arkena 160 €, viikonloppuna 180 €

Mielenrauhaa-kierroksen teemaa on mahdollista jatkaa Muumimuseon Ateljeessa Mielenmaisema-työpajalla.

3. Hemulit ja vilijonkat keskuudessamme
Humoristinen kierros työporukoille, kaveripiirille ja muille ryhmille

Muumitarinat ovat täynnä hyvin erilaisia hahmoja aivan kuten työyhteisöt ja kaikenlaiset vakiintuneet porukat. Jokaisella on oma luonteensa, ominaispiirteensä ja tapansa reagoida asioihin.

Kierroksella tutustutaan humoristisella otteella muumihahmoihin, ja sen myötä löytyy kenties juuri teidän porukkanne sääntöjä ja taulukoita rakastava hemuli tai jokaisen kanssa hyvin toimeen tuleva, joskin herkkä Muumipeikko. Neuvokas, vakaa ja luotettava Muumimamma taas voi kantaa yli vaikeiden haasteiden. Usein työpaikalta löytyy myös innokkaana uusiin (lähinnä omiin) projekteihin tarttuva Muumipappa. Kierroksen jälkeen tunnistat ehkä tutun muumihahmon itsessäsi ja ihmisissä ympärilläsi.

  • Opastuksen kesto: 45 min
  • Hinta 2023: arkena 90 €, viikonloppuna 100 €

4. Tove, elämä ja taide
Kierros kaikille Tove Janssonista kiinnostuneille

Tove Jansson (1914–2001) on yksi rakastetuimmista taiteilijoistamme. Tove eli monivaiheisen elämän, jonka täyttivät työ, taide ja rakkaus.

Vaikka Tove tunnetaan parhaiten muumeistaan, olivat muumit vain yksi osa hänen taiteellista tuotantoaan. Lämminhenkisellä kierroksella kerrotaan tarinaa monipuolisesta ja tinkimättömästä taiteilijasta, jonka työlle suomalainen saaristo antoi kaikista eniten.

5. Seikkailulla muumien kanssa
Kierros lapsille

Mistä löytyy Muumimamma? Nukkuuko Nuuskamuikkunen jo teltassaan? Kuinka suuri onkaan katossa lentävä Pyrstötähti? Toiminnallisella kierroksella ihmetellään ja tutkitaan yhdessä Muumimuseon aarteita.

Mukaan mahtuu tuttuja hahmoja, uusia tuttavuuksia, jännittävää tutkittavaa ja hauskoja yllätyksiä.

6. Kirjat ja Tove
Toven kirjahyllystä -näyttelyn kierros aikuisille

Tove Jansson rakasti kirjojen lukemista. Hän omisti suuren määrän kirjoja ja kirjat toivat hänelle iloa, tietoa ja suurta inspiraatiota sekä taiteeseen että muumikirjoihin.

Kierroksella tutustutaan Tove Janssonin kotikirjastoon ja tutkitaan muun muassa hänen lapsuutensa suosikkikirjoja. Tove poimi kirjahyllyilleen kuvitustaiteen huippujen taianomaisia maailmoja, klassikkoja ja lastenkirjallisuuden tutkimusta. Hyllyiltä löytyy useita Tovelle omistettuja kunnianosoituksia, ja hänen tekemänsä kirjojen omistuspiirrokset ovat ainutlaatuisia. Toven ex librikset ovat osa taiteellista ilmaisua.


Opastukseen voi liittää myös Exlibris-kaiverrustyöpajan. Lue täältä lisää Exlibris-työpajasta.

7. Mitä kirjoja Tove luki ja rakasti?
Toven kirjahyllystä -näyttelyn kierros lapsille

Kierroksella selviää, mitä kirjoja ja tarinoita Tove Jansson rakasti, ja mikä oli hänen suosikki-iltasatunsa.

Tove Janssonilla oli paljon kirjoja ateljeessaan. Valikoimasta löytyi lastenkirjallisuuden kansainvälisiä klassikoita, fantasiaa, seikkailua, satuja ja kansanperinnetarinoita eri kulttuureista.

Kirja on myös taideteos. Tutustumme lyhyesti kirjataiteeseen, kuten kirjan kanteen ja exlibriksiin, eli kirjaan kiinnitettyyn kirjan omistajan merkkiin.