Muminmuseets guidningar

När du vill ha en djupare muminupplevelse, mer information eller en rolig muminstund kan du boka Muminmuseets egen guidning. Guidade visningar finns av många olika slag, för vuxna och barn, och temana för dem är Tove Janssons liv, muminberättelserna, Mumindalens karaktärer och givetvis mumintrollens varma visdom. Beroende på förhållningssättet kan den varmhjärtade guidningen berätta intressanta fakta och berättelser, vara humoristisk eller avslappnande.

  • Guidningen varar oftast i ungefär 45 min.
  • I guidningarna kan max 25 personer delta.
  • Guidningarnas pris (förutom specialguidningar): vardagar 70 €, helger 80 € (momsen för guidningarna är 0 %). Deltagarna ska också betala inträde till museet.

Bokning

Boka guidning minst en vecka innan besöket genom att kontakta försäljningsavdelningen: sales@tampere-talo.fi eller tel. +358 (0)3 243 4941.

Avbokning

Bokade guidningar ska avbokas senast två vardagar innan guidningen. Annars debiteras beställaren fullt pris för guidningen.

Bokningsbara guidningar

1. Muminböckernas berättelser

Guidning för vuxna och unga

Guidningen berättar om de tolv muminböcker som Tove Jansson skrev och illustrerade, och handlar samtidigt om Tove, skrivandet och illustrerandet.

Under den guidade turen förklaras muminböckerna både ur bildkonstnärliga och litterära perspektiv, och som exempel tas delikata detaljer ur illustrationerna, berättelser om tablåerna och stycken ur böckerna. Grunden till det hela är alltid bilden av Tove, den varmt besjälade och begåvade konstnären.
Behållningen från guidningen kan fördjupas med en konstworkshop i museets Ateljé.

2. Muminböckernas sinnesfrid

Vill du ha en annorlunda upplevelse på museet?

Tove Janssons muminböcker innehåller djup livsvisdom. En lugn resa till muminböckernas värld ger en stund av vila mitt i bullret, stressen och vardagen, och påminner om konsten att vara närvarande.

I böckerna finns aspekter som man kan identifiera sig med i sitt eget liv. Hur klarar sig Mumintrollet mitt i en ny situation, den skrämmande vintern, eller hur lyckas Muminmamman hitta sig själv på ön med fyren. I Mumindalen i november söker man återigen mening i en utmanande situation. Guidningen fokuserar på sinnesfrid och avslappning. Vi stannar upp och vilar på madrasser för att lyssna på muminböckernas visdomar om det goda livet och att leva i frid med sig själv och andra. Guidningen kräver ingen förberedelse från deltagarna och passar alla.

  • Guidningens längd: 90 min
  • Pris: vardagar 160 €, helger 180 €

Guidningens tema kan också fördjupas med workshopen Sinneslandskap i Muminmuseets Ateljé.

3. Hemuler och filifjonkor ibland oss

Humoristisk guidning för arbetslag, kompisgäng och andra grupper

Muminberättelserna är fulla av väldigt olika karaktärer, precis som arbetsplatser och andra etablerade grupper. Var och en har sin egen karaktär, egenskaper och sätt att reagera på saker.

Under guidningen bekantar vi oss med muminkaraktärerna på ett humoristiskt sätt, och så kan vi kanske också hitta hemulen som älskar regler och tabeller i just er grupp, eller det känsliga Mumintrollet som kommer bra överens med alla. Den påhittiga, stabila och pålitliga Muminmamman kan å sin sida bära gruppen genom svåra utmaningar. På arbetsplatser finns också ofta en Muminpappa som entusiastiskt kastar sig in i nya (mestadels egna) projekt. Efter guidningen känner du kanske igen en bekant muminkaraktär i dig själv och människorna omkring dig.

  • Guidningens längd: 45 min
  • Pris: vardagar 80 €, helger 90 €

4. Tove, livet och konsten

Guidning för alla som är intresserade av Tove Jansson.

Tove Jansson (1914–2001) är en av våra mest älskade konstnärer. Tove levde ett mångsidigt liv fullt av arbete, konst och kärlek.

Även om Tove är mest känd för sina mumintroll är de bara en del av hennes konstnärliga produktion. Den varmhjärtade guidningen berättar historien om den mångsidiga och kompromisslösa konstnären som inspirerades allra mest av den finländska skärgården.

5. På äventyr med Mumintrollen

Guidning för barn

Var är Muminmamman? Sover Snusmumriken redan i sitt tält? Hur stor är egentligen Kometen som flyger vid taket? Under den aktiva guidningen förundras vi över och undersöker Muminmuseets skatter tillsammans.

Det blir ett äventyr med bekanta figurer, nya bekanskaper, spännande saker att undersöka och roliga överraskningar.