Tillgänglighet

Vi vill att alla besökare ska vara lika välkomna till Muminmuseet. Muminmuseets personal hjälper dig gärna i museet och svarar på dina frågor. Du känner igen personalen på deras gröna jackor.

Till höger utanför huvudentrén till Tammerforshuset finns en ramp utan hinder. Vid dörren finns en automatisk dörröppningsknapp.

När du kommer in i huset ligger biljettkassan till Muminmuseet och Tammerforshuset på vänster sida. På golvet står en nummerlappsautomat där du kan ta ett könummer till disken. Muminmuseets och Tammerforshusets besökare har olika könummer. Vid samma disk betjänas även butikens kunder. Eventuella assistenter eller tolkar har fritt inträde till Muminmuseet. Dörren till museet ligger på höger sida längre in i aulan vid den gröna pelaren. Dörren till museet öppnas när du visar streckkoden på biljetten för biljettskannern bredvid dörren.

Muminmuseets garderob ligger på höger sida i aulan och Tammerforshusets på vänster sida. Muminmuseets garderob är avgiftsfri och obevakad. Bredvid klädhängarna finns förvaringsskåp med lås där man använder eneuromynt. Garderoben fungerar med självbetjäning. Du kan också använda Tammerforshusets avgiftsbelagda garderob när den är öppen.

Lämna paraplyer, ryggsäckar, stora väskor och blöta jackor i garderoben. Därigenom kan vi tillsammans skydda konstverken. När du vänder dig om kan väskan eller ryggsäcken av misstag träffa ett konstverk. Lämna också alla drycker och eventuell matsäck i garderoben. Fråga museets personal om råd, om du av hälsoskäl behöver ha med dig en flaska med dryck under museibesöket.

I anslutning till garderoben i Tammerforshusets aula finns en barnvagnsparkering. Man får också gå in med vagn i Muminmuseet!

Rullstol kan vid behov lånas vid Tammerforshusets biljettkassa. Vänligen kontakta Tammerforshuset tfn +358 (0)3 243 4111 eller puhelinvaihde@tampere-talo.fi på förhand.

Muminmuseet ligger på två våningar. Man kommer in på Muminmuseets övre våning. I museet finns en personlyft och två trappor till den nedre våningen.

I Tammerforshusets aula finns en hiss till restaurang Tuhto.

Tammerforshusets butik (Shop) ligger bredvid biljettkassan i husets huvudaula. I butiken finns också muminprodukter.

Tammerforshusets tillgängliga WC-utrymmen ligger i husets huvudaula, samt på bottenvåningen dit man kan ta sig med hiss. I själva Muminmuseet finns ingen WC. Museibiljetten gäller i 6 timmar. Du kan till exempel gå och äta lunch och sedan återvända till museet.

Skötbord finns i nästan alla WC-utrymmen i Tammerforshuset. Skötbord finns på både herr- och damtoaletter. Barn i pottåldern kan utföra sina behov i flera av WC-utrymmena i huset. Pottor och toalettsäten finns framförallt i de större WC-utrymmena och i de tillgängliga WC-utrymmena i anslutning till huvudaulan.

Ledar- och assistanshundar är välkomna till Muminmuseet.

På Muminmuseet visas tredimensionella mumintablåer. Vid tablåerna kan du lyssna på utdrag ur muminböckerna på olika språk. Museet har också ett stämningsfullt ljudlandskap.