Världens enda Muminmuseum

Konstmuseum som passar bildkonstintresserade och muminvänner i alla åldrar.

Öppettider 2024

tis–fre 10–18 (grupper från 8.45), lör–sön 10–17, måndag stängt

Biljetter

Vuxen 14,50 €, barn 7 €

Besök

Tammerforshus (Tampere-talo), Yliopistonkatu 55, Tammerfors, Finland

Väl- kommen

Världens enda Muminmuseum ligger i Tammerfors!

Muminmuseet är ett upplevelseinriktat konstmuseum som attraherar muminvänner och konstintresserade i alla åldrar. På Muminmuseet kan du försjunka i mumintrollens äventyr. Lär känna de älskade muminberättelserna via Tove Janssons originalillustrationer, kliv ner i trollkarlens hatt och upplev Mumindalens magi, undersök de detaljerade mumintablåerna och se den glittrande kometen rusa fram genom rymden! I museets Observatorium, rummet för tillfälliga utställningar, finns alltid något nytt att se.

Konstnärsliv - Tove Jansson

Muminmuseet's nya utställning "Konstnärsliv" behandlar, förutom Tove Janssons konstnärliga produktion, också hennes livsperioder och relationer.

Pågående utställning
Laura Vanzo

Mumin Huset är museets pärla

Tove Janssons illustrationer och texter handlar om gemenskap och vänskap, tolerans och betydelsen av att ge plats för olikheter. I illustrationerna är familjen och hemmet trygga utgångspunkter för nya äventyr och tröstande återkomster.

På bottenvåningen i hjärtat av museet finns museets stolthet: det femvåningar och över två meter höga, blå Mumin Huset med sina många hemligheter. Mumin Huset är byggt av Tuulikki Pietilä, doktor Pentti Eistola och Tove Jansson. Bygget tog tre år och färdigställdes inför illustrationsbiennalen i Bratislava 1979. Efter det turnerade huset också i Norden, men numera visas det endast på Muminmuseet.

Svartvit foto of Tove Jansson
© Moomin Characters TM

Tove Jansson

Tove Jansson (1914 - 2001) var förutom illustratör och författare även konstmålare, satirtecknare och serietecknare. Utöver muminböckerna skrev hon dessutom även andra romaner och novellsamlingar. Hon gjorde betydelsefulla monumentalmålningar och illustrerade också andras berättelser. På 1950-talet började det tillkomma väggmålningar, bilderböcker och tecknade serier med mumintema. Tove Jansson är känd över hela världen som mumintrollens älskade skapare. Hennes muminböcker har översatts till över 50 språk.

Tove Jansson – mumintrollens skapare

Ateljén är öppet varje dag kl 12-16

I Muminmuseets Ateljé kan man ägna sig åt själva skapandet och sin egen konstnärlighet. Ateljén är ett arbetsrum där det under året ordnas många olika typer av verksamheter för museibesökarna, både med och utan vägledning. Verkstadens innehåll byts regelbundet ut och Ateljén erbjuder ett omväxlande program från bildkonst till hantverk och gemensamt skapande.

Öppna workshop i Ateljén

Guidningar på svenska

Vi erbjuder även guidningar på svenska för grupper på beställning. Läs mer och ta kontakt med sales@tampere-talo.fi

Muminmuseets guidningar

Mumintrollet-statyn är Tammerfors mest älskade

Mumintrollet-statyn i brons utanför Muminmuseet i utkanten av parken Sorsapuisto är säkert Tammerfors mest eftertraktade, fotograferade och älskade staty. Enligt vissa ger det tur att smeka Mumintrollets öron. Bronsstatyn är gjuten efter en modell skapad av Tuulikki Pietilä. Modellen finns i Muminmuseet. Statyn gjöts av skulptören Matti Kalkamo. Ursprungligen låg statyn intill huvudbiblioteket Metso vid dörren till den gamla Mumindalen.

Tammerforshusets butik och nätbutik

I Tammerforshuset Shop hittar du mängder av muminrelaterade produkter, finländsk design och handarbete. Där säljs även Muminmuseets egna produkter som inte kan köpas någon annanstans.

Butiken har också fått in vykort och andra produkter med Camilla Mickwitz illustrationer. Originalverken kan ses i utställningen i Observatoriet.

Om du inte kan ta dig till butiken kan du klicka dig till Muminmuseets egen nätbutik på adressen shop.tampere.fi. Det är ett smidigt sätt att skaffa muminprodukter till dig själv eller som gåva till andra!

Nätbutik (in English)

Under samma tak

Vi vill ge besökare som kommer till Muminmuseet och Tammerforshuset en helhetsupplevelse!

Kombinera mötet med ett guidat museibesök för att ge dagen variation. Seminariedeltagarna kan erbjudas ett besök i världens enda Muminmuseum på deras lediga tid, eller så kan du ta med din grupp på den roliga guidningen Hemuler och filifjonkor på arbetsplatser. Muminberättelserna är fulla av väldigt olika karaktärer, precis som arbetsplatser. Vid sidan av tankearbetet är det också nyttigt att prova göra saker för hand i ledarledda workshoppar. Ateljéns inspirerande eller vid behov lugnande worshops passar alla. På restaurang Tuhto och även i andra delar av Tammerforshuset kan man avnjuta delikata måltider med eller utan mumintema. Paketet kan också kombineras med ett besök på en av Tampere Filharmonias konserter eller andra evenemang i Tammerforshuset. Det går dessutom att övernatta under samma tak i det nya hotellet Marriott by Courtyard.

Välkommen!