Työpajat Ateljeessa
Muumimaista elämystä täydentämään kannattaa varata myös ohjattu työpaja Ateljeessa. Ateljeessa sekä aikuiset että lapset pääsevät kiinni itse tekemiseen ja samalla rentoutuen irti ajasta ja paikasta. Muumimuseosta löytyy innostavia työpajoja hyvinkin erilaisille ryhmille ja niitä voidaan ohjata eri kielillä. Opastuksia ja työpajoja voi yhdistellä vapaasti.
- Työpajojen kesto: noin 45 minuuttia (jollei toisin ilmoiteta)
- Ryhmä: max 25 hlöä (jollei toisin ilmoiteta)
- Hinta: arkena 100 euroa, viikonloppuna 110 € (sis. materiaalit)
- Työpajan hinnan lisäksi veloitamme museon pääsymaksut. Työpajojen alv 0%
Varaus: varaa työpaja vähintään viikkoa ennen käyntiä ryhmämyynnistä: sales@tampere-talo.fi tai 03 243 4941.
Peruutus: varatut työpajat tulee peruuttaa viimeistään viisi arkipäivää aiemmin. Muussa tapauksessa laskutamme työpajoista täyden hinnan tilaajalta.
Ateljee ei ole varattavissa ryhmille koulujen lomakausina (viikot 42, 52-1, 7-9).
1. TOVEN KYNÄNJÄLJISSÄ
Tussipiirrostyöpaja
Tove Jansson sekä kirjoitti että kuvitti rakastetut muumikirjansa. Työpajassa pääset kokeilemaan samoja tussipiirrostekniikoita ja materiaaleja, joita Tove kuvituksissaan käytti.
Suurin osa Tove Janssonin kuvituksista on hyvinkin pienimuotoisia mustepiirroksia. Niitä tarkastelemalla ymmärtää, millainen mestari Tove viivankäyttäjänä oli. Minkälaista jälkeä syntyy vanhanaikaisella tussipiirtimellä? Entä kuinka muste tai sivellin piirtyvät erilaisille papereille? Ohjatussa tussityöpajassa voi luoda oman muumihahmon tai piirtää mitä ikinä haluaa – pääasia on yksinkertainen viiva paperilla.
2. VÄRIKÄS KIRJANKANSI
Työpaja guassiväreillä
Tove Jansson maalasi muumikirjojen kauniit kansikuvat guassiväreillä. Kansikuvalla hän kertoi jotakin itse tarinasta, sen tunnelmasta tai hahmoista.
Kirjankansi on ensimmäinen asia, jonka kirjasta näemme. Sen tarkoitus on sekä suojella kirjaa että houkutella lukija sen pariin. Millainen on sinun mielestäsi hyvä kansikuva? Tove maalasi saman kirjan uusiin painoksiin tai erikielisiin versioihin useita eri kansia. Hän teki kansia myös muihin kirjoihin ja lehtiin. Ohjatussa työpajassa tutustutaan Toven kirjankansitaiteeseen ja voimakaspigmenttisiin guassiväreihin. Tee uusi versio tutusta muumikirjasta tai vaikka kansi omaan elämäkertaasi!
3. PIIRRÄ STRIPPI
Sarjakuvatyöpaja
Muumimuseon Ateljeessa tutustutaan muumisarjakuvien tarinankerrontaan. Muumien maailmanvalloitus alkoi muumisarjakuvien myötä 1950-luvulla, ja muumisarjakuvia julkaistiin yli 200 lehdessä ympäri maailmaa. Vuosien varrella Tove piirsi tuhansia ruutuja.
Toven sarjakuvien taituruuteen syvennyttyä opit ohjaajan avulla piirtämään oman sarjakuvastripin. Aikaisempaa kokemusta sarjakuvien piirtämisestä ei tarvita, tärkeintä on tarina. Kokenut aloittaa tyhjästä paperista, kokematon piirtää omat kuvansa valmiiseen muumisarjakuvapohjaan. Työpaja soveltuu erinomaisesti myös aikuisille – muumisarjakuvat oli suunnattu nimenomaan aikuisille.
4. MIELENMAISEMA
-työpaja
Taito rauhoittua kiireen keskellä on tärkeää. Monilla meistä on oma mielimaisemansa, erityinen paikka, jossa rauhoittuu parhaiten. Monen mieli lepää parhaiten luonnon keskellä. Muumitkin viihtyvät luonnossa, omassa laaksossaan, metsässä ja merellä. Tove Jansson piirsi muumikirjoihin paljon maisemakuvia, erityisesti hänelle itselleen tärkeästä merestä.
Työpajassa tutustutaan Toven mielenmaisemiin ja hänen käyttämiinsä tussitekniikoihin. Hiljaisessa pajassa jokainen osallistuja voi myös piirtää Toven tavoin oman mielimaiseman, jota katsellen mieli tyyntyy.
Mielen rauhoittamiseen riittää jo oman mielenmaiseman ajatteleminen. Sen keskittynyt piirtäminen sulkee kiireen kokonaan mielen ulkopuolelle. Lopuksi jokaisella on mukana oma mielenmaisemansa, jota katsellen voi koska tahansa palauttaa levollisen olotilan.
5. EXLIBRIS
-työpaja
Exlibris on merkki, joka kiinnitetään kirjan etukanteen sisäsivulle kertomaan kirjan omistajasta. Exlibriksessä on yleensä omistajan nimi, teksti ”Ex Libris” ja kuvia tai symboleja havainnollistamaan omistajan persoonallisuutta.
Tove Jansson suunnitteli itselleen useita exlibriksiä. Eräs niistä on täynnä symbolisia kuvia, jotka kertovat hänen kiinnostuksen kohteistaan ja persoonallisuudestaan, kun taas toinen on yksinkertainen kuva merestä. Janssonin exlibrikset on tehty linoleikkaustekniikalla, taidegrafiikkatekniikalla, jossa linoleumilevyyn kaiverretaan halutut kuviot.
Exlibris-kaiverruspajassa tehdään oma exlibris vastaavalla tekniikalla, mutta linoleumin sijasta käytetään softcut-kaiverruslevyä. Työpaja sopii kaikenikäisille kaivertajille. Suunnittele, piirrä, kaiverra ja vedosta, niin saat oman persoonallisen exlibriksen. Enää pitää päättää, minkä kirjan sillä merkitset!
Työpaja sopii kaikenikäisille kaivertajille, mutta kaiverrusterät ovat teräviä ja niillä työskennellessä täytyy olla erityisen varovainen.
Työpajan kesto: noin 60 minuuttia
Ryhmä: max 16 hlö