Kouluille ja päiväkodeille

Muumimuseo tarjoaa piristystä, elämyksiä ja oivalluksia kaiken ikäisille!

Tästä löydät pähkinänkuoressa tarjontamme varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen ryhmille. Mikäli tarvitset lisätietoa näyttelyistä, opastuksista, työpajoista ja hinnoista, sivu ohjaa eteenpäin. Museoon voi tulla itsenäisesti vierailulle, mutta kokemus on aina elämyksellisempi, jos sitä täydentää ikäryhmälle räätälöidyllä opastuksella ja/tai omaan tekemiseen innostavalla taidetyöpajalla.

Tutustu vaihtoehtoihin ja suunnittele juuri teille sopiva vierailu Muumimuseoon!

Luokkaretket kevät 2022

Muumimuseo on paras paikka viettää luokkaretkipäivää. Samassa paketissa hauskuutta ja oivallusta, iloa ja ymmärrystä!

 • Pääsyliput lapset (7–17 v.) 6€, aikuiset 13 €, opettajat/ryhmän avustajat 0 €
 • Luokkaretkikierros arkena 70 €, viikonloppuna 80 €
 • Luokkaretkikierros + työpaja arkena 110 €, viikonloppuna 120 €

Alakouluikäisille tarjoamme Muumipeikko on paras! -kierrosta sekä Viiri-työpajaa. Yläkoululaiset voivat valita museon kierroksista sopivimman.

Luokkaretkeläisten ruokailu onnistuu mainiosti Tampere-talon ravintolassa. Tarjoamme luokkaretkeläisille:

 • Lihapullat, perunamuusi, salaatti, leipä ja vesi yhteishintaan 9,50 € / hlö (myös kasvisvaihtoehto)

Voit varata luokkaretken osoitteessa sales@tampere-talo.fi. Osoitteeseen pyydämme tekemään myös ruokailuun liittyvät tiedustelut ja varaukset.

Pääsyliput

Tamperelaisille varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen ryhmille on vapaa sisäänpääsy ympäri vuoden.

Pirkanmaalaisille varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen ryhmille sisäänpääsy on myös maksuton, lukuun ottamatta touko-heinäkuuta.

 • Lasten lippu (7–17-vuotiaat) 6 €
 • Aikuisten lippu 13 €
 • Opettajat ja ryhmänvetäjät 0 €
 • Ryhmäalennukset yli 40 hengen ryhmille.

Näyttelyt

Muumimuseossa on koettavana yleensä kaksi eri näyttelyä. Museon värikäs ja tunnelmallinen muumitaiteen näyttely avaa Toven kirjoittamien ja kuvittamien kahdentoista muumikirjan tarinan ja kuljettaa samalla kertomusta Tovesta, kirjoittamisesta ja kuvittamisesta.

Observatoriossa on usein esillä vaihtuva näyttely.

Tarkista vaihtuvien näyttelyiden aikataulut täältä.

Opastetut kierrokset

Muuminäyttelyyn ja Observatorion vaihtuvaan näyttelyyn on varattavissa eri ikäryhmille räätälöityjä opastuksia. Pyrimme kierroksilla saamaan aikaan mukavaa keskustelua ja vuorovaikutusta, joten otammekin aina huomioon ryhmän iän ja erityistarpeet.

Nuorille ja aikuisille päänäyttelyä avaavat teemalliset kierrokset Muumikirjojen tarina ja Tove Janssonin elämään keskittyvä Tove, elämä ja taide. Observatoriossa Iloinen arki – Mickwitzin matkassa -kierros johdattaa Camilla Mickwitzin kirjojen teemoihin ja muistuttaa elämän pienistä iloista.

Lapset puolestaan voivat lähteä päänäyttelyyn Seikkailulla muumien kanssa -kierrokselle tai tutustua Camilla Mickwitzin hahmoihin lennokkaiden tarinoiden pyörteissä Iloinen matka Mickwitzin maailmaan -kierroksella.

 • Opastukset kestävät noin 45 minuuttia ja maksavat 40 euroa (varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen ryhmät).
 • Ryhmän maksimikoko on 25 henkeä.
 • Luokkaretkiaikaan touko-kesäkuussa tarjoamme kouluille ainoastaan luokkaretkikierroksia (katso lisää alempaa tällä sivulla).
 • Lue lisää opastuksista täältä.

Työpajat

Museon Ateljee on saanut innoituksensa Toven monipuolisesta taiteellisesta työskentelystä. Matalan kynnyksen työpajoissa kokeillaan ohjatusti eri taiteenlajeja. Parhaassa tapauksessa osallistuja saa mukaansa taideteoksensa lisäksi kipinän omaan tekemiseen.

Työpajan voi valita oman kiinnostuksensa mukaan: Toven kynänjäljissä -tussityöpajassa ollaan perusasioiden, valkoisen paperin ja musteen, äärellä. Piirrä strippi -sarjakuvapajassa lähdetään muumisarjakuvista kohti omaa strippiä ja Värikäs kirjankansi -guassipajassa mietitään kansitaidetta ja nautitaan väreistä. Omakuva Mickwitzin tyyliin -työpajassa maalataan omakuva tutustuen öljypastellitekniikan monipuolisiin mahdollisuuksiin. Työpajan lähtökohtana toimii Camilla Mickwitzin leikittelevä kuvitustaide.

 • Työpajat kestävät noin 45 minuuttia ja maksavat 40€ (varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen ryhmät).
 • Ryhmän maksimikoko on 25 henkeä.
 • Lue lisää työpajoista täältä.

Varaaminen

Nettivarauskalenteri ei ole käytössä luokkaretkiaikaan!

Koulujen nettivarauskalenteri ei ole käytössä touko-heinäkuussa. Koulut voivat varata vierailun ryhmämyynnin kautta sähköpostilla osoitteesta sales(at)tampere-talo.fi.

Varaaminen käy kätevästi verkosta, varauskalenteriin pääset alla olevasta linkistä. Kalenterista voi varata museovierailut, opastukset ja työpajat varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen ryhmille.

Varauskalenteriin pääset klikkaamalla tästä.

Jos kaipaat vinkkejä tai neuvoja vierailuun, ryhmäsi on yli 30 henkeä tai teillä on erityistarpeita (esim. kielivalikoima), meidät tavoittaa myös puhelimitse ja sähköpostilla:

Muumimuseon Opepuhelin:
ti–ke klo 9–10 ja to–pe klo 12–13
040 518 2878

Muumimuseon Opeposti:
muumimuseonkoululaiset@tampere.fi.

Ruokailu

Jos kaipaatte vierailullanne pienempää tai isompaa purtavaa, ottakaa yhteyttä myyntiin sales@tampere-talo.fi tai 03 243 4941. Tarjolla on myös muumimainen menu!

Varausehdot

Varatut opastukset ja työpajat voi peruuttaa maksutta viimeistään kaksi arkipäivää aiemmin. Ruokailu tulee peruuttaa viimeistään 7 päivää aikaisemmin. Muussa tapauksessa laskutamme täyden hinnan tilaajalta. Laskuttaessamme perimme 4 € laskutuspalkkion / lasku. Pääsyliput, opastukset ja työpajat ALV 0%.