Joulutunnelmaa Muumimuseossa

Piirretty joulukuusi, joka on koristeltu

Muokattu: Muumimuseo on suljettu 28.12.2020 saakka
(Joulun aika alkaa Muumimuseossa 28.11.2020)

Muumithan eivät yleensä edes juhli joulua vaan nukkuvat talviunta mahat täynnä havunneulasia. Heillä ei ole aavistustakaan kaikesta kiireestä ja hälinästä, puuhasta ja touhusta, tilpehööristä ja naposteltavista, joiden keskellä me joulusta tietoiset aikamme vietämme. Tove Janssonin iki-ihana Kuusi-novelli kertoo, miten käy, kun muumit erään kerran huomaavat olevansa kaiken tämän ympäröimänä ja koittavat ottaa selville, mistä joulussa oikein on kyse. Moni tuttu jouluasia tulee kyseenalaistetuksi ja tovi käytetään myös sen miettimiseen, miten joulua voisi lepytellä.

Tarinasta löytävät sanoman sekä jouluihmiset että jouluun skeptisemmin suhtautuvat. Ja novellin lopuksi Muumilaaksoon laskeutuu rauhallinen joulutunnelma.

”Tuli hiljaisuus. Kynttilät paloivat rauhallisessa yössä liikkumattomin liekein.”

Kuusi-novelli, kirjassa Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

Muumimaisia ja jouluisia origameja kaikille

Jos kaipaa joulun puuhiin vaihtelua, Muumimuseosta voi poimia mukaan ideoita ja ohjeita origami-joulukoristeisiin. Kaivattu nonstop-työpajamme Ateljeessa on koronatilanteen vuoksi edelleen suljettu, mutta ohjeet ja materiaalin voi ottaa mukaan museon sisääntulon lähistöltä ja tehdä kotona virkistävän erilaisia japanilaiseen paperintaittelutaitoon perustuvia origami-joulukoristeita, kuuseen tai muuten vaan. Meiltä löydät ohjeet myös muumien Kuusi-novellissa mainittuun joulukuusen latvaruusuun, pikkuruiseen joulukuuseen ja itse oikeutetusti Muumipeikkoon. Inspiraatiota voi etsiä museon joulukuusenkoristesta. Origami-ohjeet ja materiaalit ovat tarjolla 28.11.20-6.1.2021.

PERUUTETTU: Joulukuusen äärellä: Kuusi-novelli ja glögiä

Koronatilanteesta johtuen emme voi järjestää aiemmin mainostettuja jouluisia Kuusi-novellin lukutuokioita ryhmille.

Kuva: ©Moomin CharactersTM