Muumimuseoon kaksi uutta taideteosta

Muumimuseon perusnäyttely on tällä viikolla täydentynyt kahdella muumikirjoihin perustuvalla taideteoksella. Kuvataiteilija ja pienoismallirakentaja Taina Pailos on toteuttanut lähelle Muumimuseon sisäänkäyntiä suuren tulppaanin muotoisen taideteoksen. Sen terälehtien suojassa seisoo nukketaiteilija Piitu Nykoppin toteuttama sinitukkainen Tulppaana-tyttö. Valaistuksen kukkaan on suunnitellut ja toteuttanut valaistussuunnittelija Jaakko Kiukkanen N.e.o Ark Oy:stä.

Tulppaana esiintyy vain ensimmäisessä Tove Janssonin muumikirjassa Muumit ja suuri tuhotulva, jonka hän kirjoitti sota-aikana vuonna 1945. Kirjassa kadonnutta Muumipappaa etsimään lähteneet Muumimamma ja Muumipeikko kohtaavat metsässä suuressa tulppaanissa asuvan Tulppaanan, jolla on pitkät kirkkaansiniset, valoa hehkuvat hiukset. Hiuksillaan hän voi sytyttää leirinuotion ja pelottaa uhkaavan käärmeen tiehensä. Tarinan edetessä Tulppaana ihastuu punatukkaiseen poikaan ja jää asumaan tämän kanssa torniin, josta näyttää hiuksillaan valoa merenkulkijoille.

Museon yläkerrassa suuren Taikurin hatun vieressä sijaitsee Muumimuseon toinen uutuus, valoa hehkuva lasinen jättiläisrubiini, joka on latvialaisen lasitaiteilijan ja designerin Anda Munkevican valmistama ja teetetty museoon kuvataiteilija Vesa Varrelan avustuksella. Rubiinin installoinnin vanhaan matkalaukkuun on toteuttanut Taina Pailos ja valaistuksen Jaakko Kiukkanen. Sekä Tulppaanan että rubiinin esillepanon arkkitehtoniset elementit ovat museon näyttelyarkkitehdin Taina Väisäsen käsialaa N.e.o Ark Oy:stä. Kuningasrubiini esiintyy Tove Janssonin kolmannessa, kaikkien aikojen suosituimmassa ja käännetyimmässä muumiromaanissa Taikurin hattu (1948). Kirjassa Tiuhti ja Viuhti säilyttävät matkalaukussaan Möröltä ostamaansa maailman suurinta kuningasrubiinia, joka on ”suuri kuin pantterin pää, hehkuva kuin auringonlasku, elävä kuin tuli ja vedenkimmellys”. Rubiinin ruusunpunainen hehku näkyy kuuhun asti. Kolmesataa vuotta rubiinia etsinyt Taikuri näkee kuuhun sen loisteen ja lentää pantterillaan Muumilaaksoon aarrettaan hakemaan.