Making of Muumimuseo avautunut!

Making of Muumimuseo – tarinoita kulissien takana
Uutta Muumimuseota on jo suunniteltu lähes kaksi vuotta. Kulisseihin pääsee kurkistamaan Tampere-talon Talvipuutarhan  Making of Muumimuseo -näyttelyssä.

Talvipuutarhassa Muumimuseon ensimmäiset muuttolaatikot kertovat tarinoita uuden museon rakentamisesta ja antavat vinkkiä tulevasta. Talvisessa maisemassa lumihiutaleiden keskellä muuttolaatikoita ihmettelevät kävijöiden kanssa Muumilaakson asukkaat Muumipeikosta Vilijonkkaan. Muuttolaatikoihin kurkistamalla saa selville Muumimuseon tarinan: Tove Janssonin kirjoittamien ja kuvittamien 12 muumikirjan mukaisesti Making of -näyttelyssä on 12 laatikkoa – kussakin oma kiehtova seikkailunsa.

Aitojen taidekuljetuslaatikoiden mukaan teetetyt muuttolaatikot kätkevät sisäänsä salaisuuksia. Museon kulissien takana tehtävää työtä on tehty näkyväksi videoiden avulla. Esimerkiksi konservaattorin työ on museoille elintärkeää, mutta harvalle tuttua. Videolta näkee, kuinka Uimahuone-kuvaelman konservointi etenee alkaen siitä kun museomestarit hakevat sen varastosta ja purkavat pakkauksesta. Konservaattori kuntokartoittaa teoksen, ja sitten alkaa konservointityö, jossa jokainen uimahuoneen naulankanta puhdistetaan, Hemulin hännän liimatahrat poistetaan ja Jäärouvan huntu ja seppele tarkastetaan.

Videoista voi saada vinkkiä myös Muumimuseon tulevaisuudensuunnitelmista. Nauhalla näkyy vilahdus tehdasmiljöötä ja salaperäinen suunnittelupalaveri. Arabia ja Muumimuseo ovat aloittaneet yhteistyön. Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmasta on valittu Tove Janssonin alkuperäiskuvitus, joka tuodaan sellaiseen Arabian Muumi-mukiin.

Kuhunkin laatikkoon on myös piilotettu aarre kokoelmasta. Sellaisiakin aarteita nähdään, joita ei ole koskaan ennen ollut esillä. Museoiden kokoelmat ovat usein paljon muutakin kuin näyttelyissä esillä olevat kokoelmien helmet. Esimerkiksi Tove Jansson lahjoitti Tampereen taidemuseolle varsinaista taidekokoelmaa täydentävän Paraphernalia-kokoelman, joka koostuu kuvaelmaharjoitelmista, muumihahmoista, kuvaelmien luonnospiirroksista ja materiaalilaatikoista, muumien väritysohjeista ja muusta muumiaiheisesta materiaalista.

Laatikoista löytyy myös vastauksia kiinnostaviin kysymyksiin. Kuka oli Tove Jansson ja miten muumit ovat syntyneet? Miten muumikokoelma päätyi juuri Tampereelle? Kurkista kulisseihin!

Making of Muumimuseo -näyttely
Tampere-talon Talvipuutarha
Yliopistonkatu 55, Tampere
Avoinna 1.11.2016 – 8.5.2017 arkisin klo 9-18 ja aina kun Tampere-talossa tapahtuu.
(Suljettu: 4.-5. helmikuuta, 4.-5. maaliskuuta ja 21.-29. maaliskuuta 2017)