Be Prepared – Music by John Cage, Gabriella Smith and Andy Akiho / G Livelab Tre

25.3.2023
14.00 - 16.00
Tampere
G Livelab Tampereen kuva-arkisto

Be Prepared -konsertti tuo G Livelabiin musiikkia, jota olet aina halunnut kuulla mutta et välttämättä vielä tunne. Perinteiset instrumentit soivat ennenkuulumattomalla tavalla.

Be Prepared:

Abel Puustinen, viulu
Kreeta-Julia Heikkilä, viulu
Hanna Hohti, alttoviulu
Markus Hohti, sello
Mariko Furukawa, piano

Ohjelmisto:

John Cage: Sonatas and Interludes (valikoima)
Gabriella Smith: Porcupine Wash
Andy Akiho: Prospects of a Misplaced Year

Be Prepared -konsertti tuo G Livelabiin musiikkia, jota olet aina halunnut kuulla mutta et välttämättä vielä tunne. Perinteiset instrumentit soivat ennenkuulumattomalla tavalla, sillä kaikissa konsertissa kuultavissa teoksissa soittimia on preparoitu mm. klemmareilla, sinitarralla ja pyyhekumilla. Ohjelma koostuu kolmen amerikkalaisen säveltäjän, John Cagen, Gabriella Smithin ja Andy Akihon, teoksista.

Konsertin esiintyjät ovat mielenkiintoisimpia kotimaisia instrumentalisteja. Viulisti Abel Puustinen on Lapin kamariorkesterin konserttimestari, joka välillä heittäytyy internetin syövereihin löytääkseen klassisen musiikin teosaarteita bittiviidakosta. Kreeta-Julia Heikkilä on monipuolinen viulisti sekä kansainvälisesti kysytty konserttimestari, solisti ja kamarimuusikko, joka kehittää klassisen musiikin kulttuuria toimimalla mm. Helsinki Chamber Music Festivalin ja Minimalia-konserttisarjan taiteellisena johtajana. Alttoviulisti Hanna Hohti on tullut tunnetuksi mm. englantilaisen musiikin tulkkina sekä elektroakustisesta Seidr-projektista, jota HBL:n kriitikko kutsui taiteelliseksi uroteoksi. Sellisti Markus Hohti on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazzklubin lavalla. Viime aikoina hänen kiinnostuksensa kohteena ovat olleet erityisesti elektroakustinen musiikki ja klassisromanttisen ohjelmiston esittäminen periodisoittimilla. Japanilainen pianisti Mariko Furukawa on voittanut useita maineikkaita kilpailuja, kuten Porton kansainvälisen pianokilpailun Portugalissa ja Dorothey MacKenzie -kilpailun Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Sibelius-Akatemiassa kamaripianistina.

John Cagen Sonatas and Interludes on jo kerennyt muodostua klassikoksi. Sitä pidetään yhtenä säveltäjän hienoimmista saavutuksista ja se kuuluu 4’33:n ohella Cagen soitetuimpiin teoksiin. Se on saanut inspiraationsa Intialaisesta filosofiasta ja pianon preparointi saa sen kuulostamaan välillä syntetisaattorilta, lyömäsoittimilta ja kirkonkelloilta.

Gabriella Smith on ympäristönsuojelija ja yksi tämän hetken kuumimpia säveltäjänimiä. Gabriellan musiikkia on kuvattu ”cooleimmaksi, jännittävimmäksi, kekseliäimmäksi uudeksi musiikiksi, jonka olen kuullut aikoihin" (Musical America) ja "suoraksi sensaatioksi" (LA Times). Jousikvartetille sävelletty Porcupine Wash, samoin kuin säveltäjän musiikki yleensäkin, perustuu leikkiin ja uusien äänien tutkimiseen soittimilla sekä mukaansatempaaviin musiikillisiin kaariin. Gabriellan tavoitteena on myös yhdistää kuuntelijat luonnon maailmaan ja kutsua ihmiset löytämään iloa ilmastotoiminnasta.

Andy Akiho on lyömäsoittaja ja säveltäjä, joka on tullut tunnetuksi mm. Ping Pong -konsertosta kahdelle pöytätenniksen pelaajalle, viululle, lyömäsoittajalle ja orkesterille. Jousikvartetille ja preparoidulle pianolle sävelletty Prospects of a Misplaced Year on dramaattinen ja kammottavan kaunis teos, joka esittelee sekä taidokasta kirjoittamista kamariyhtyeelle että Akihon tavaramerkkiä, lyömäsoitinmaailmasta tuttua rytmiikkaa.
Päivät
25.3.2023
Aika
14.00 - 16.00
Sijainti
Tampere
Puutarhakatu 1, Tampere
Hinta
25 €
Järjestäjä
G Livelab Tampere
Lisätiedot