Tulossa

Toven kirjahyllystä

21.5.2022–12.3.2023

Vuonna 2022 Muumimuseossa vieraillaan Tove Janssonin (1914–2001) kirjahyllyillä. Taiteilija-kirjailija Janssonin kirjakokoelmasta poimitaan tarinoita eri kulttuureista, kansansatujen hahmoja ja kaunista kirjataidetta. Esillä on kirjoja sekä Lastenkirjainstituutin että Muumimuseon kirjakokoelmista.

Tove Janssonin hyllyiltä löytyy runoja, elämänkertoja, kirjakuvituksen klassikoita ja kirjallisuustutkimusta. Maailmankirjallisuuden ja runouden rinnalle Jansson poimi kotikirjastoonsa Edmund Dulacin, Arthur Rackhamin ja Maurice Sendakin kuvittamia kirjoja. Kiehtovissa kuvitusten maailmoissa seikkailevat kansansatujen myytit ja lastenkirjallisuuden tutuimmat hahmot. Jansson omisti kirjojaan läheisilleen piirroksin ja omistuskirjoituksin. Muut kirjailijat ympäri maailman, kuten Astrid Lindgren, omistivat kirjojaan Janssonille. Kirjat ovat tärkeitä kodin esineitä, ja Jansson suunnitteli omiinsa useita exlibriksiä. Kaikuja muumien maailmasta kuullaan läpi näyttelyn.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa. Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijalaitos, joka on toiminut Tampereella vuodesta 1978 lähtien. Taiteilija Tove Jansson lahjoitti vuonna 1989 Lastenkirjainstituutille 410 kotikirjastonsa lastenkirjaa sekä kirjallisuuden ja kuvituksen tutkimusteosta. Lastenkirjainstituutti ylläpitää Suomen ainoaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden erikoiskirjastoa.
Näyttelyn aikana Muumimuseon Ateljeessa luovuus pääsee valloilleen kirjataiteesta inspiroituneissa työpajoissa.

Per Olov Jansson ©Moomin CharactersTM.

Tove Jansson ateljeessaan 1940-luvulla.