Pågående utställning

Vardagslyckan: Camilla Mickwitz
16.10.2021 – 24.4.2022

Illustratör Camilla Mickwitz (1937-1989) är särskilt bekant för finländare som ritare av symbol till barnprogrammet Pikku Kakkonen. Mickwitzs färgrika sätt att illustrera samtidigt beskriver sin tid och är personlig på tidlöst sätt. I Muminmuseets vinterutställning utställs Mickwitzs karaktärer Emilia, Jason och häxflickan Mimosa samt med originell symbol av Pikku Kakkonen.

Camilla Mickwitz var en begåvad visualisk skildrare, som berättar historier genom sina bilder. Mickwitzs bred produktion innehåller illustrationer i tidningar och barnböcker samt med animationer. Dynamiska färger, livligt formspråk och konstiga måttförhållandena visualiserar barnens upplevelser ur deras synvinkel. Hennes böcker behandlar också svårare aktuella teman, liksom immigration (Jason flyttar), miljövård (Emilia och tvillingarna) och kvinnornas ställning (Emilia och Oskars docka).

Camilla Mickwitz föddes i Helsingfors och reste ett år som krigsbarn i Sverige på 1940-talet. Hon studerade grafik i Konstindustriella läroverket och arbetade inom reklambransch innan sin frilanskarriär. Utöver barnböcker och animationer illustrerade Mickwitz facklitteratur, tidningar och tidskrifter och tryckprodukter såsom kalender. Mickwitz var skicklig med olika medier och skapade sina animationer och böcker med många olika tekniker från akvareller till foton.

Utställning är genomfört i samarbete med Barnboksinstitutet, i vilkets samling verken har lånats in. Barnboksinstitutet är ett nationellt sakkunnig institut inom barn- och ungdomslitteratur och den har fungerat i Tammerfors sedan 1978. Barnboksinstitutet uppehåller Finlands ända specialbibliotek för barn- och ungdomslitteratur. Barnboksinstitutets samling av barnboksillustrationer innehåller cirka 4000 originalverk från inhemska konstnärer.

© Camilla Mickwitz