Pågående utställning

Tiitiäinens värld – Kirsi Kunnas sagodikter 29.4.2023–31.3.2024

Utställningen ”Tiitiäinens värld” handlar om den finländska poeten Kirsi Kunnas (1924–2021) älskade sagodikter och den för oss med i lekens och fantasins virvlar. Kirsi Kunnas sagodikter kan klassifieras som nationalskatter och de hänför generation efter generation. Kunnas språk stojar, tjurar och flyger, det omhuldar och tröstar läsaren och lyssnaren. Den omfattande produktionen börjar med Tiitiäisen satupuu (”Tiitiäinens sagoträd”) som publicerades 1956 och slutar år 2020 med Tiitiäisen metsä (”Tiitiäinens skog”). Hjärtat av utställningen utgörs av originalillustrationer av några av den finländska illustrationskonstens främsta namn.

I utställningen Tiitiäinens värld har konstnären Alexander Reichstein skapat ett upplevelserikt äventyr av Kirsi Kunnas sagodikter. Mitt i utställningen står Sagoträdet med diktlöv som ursprunget till allt skapande, och omkring det breder dikternas huvudpersoner ut sig i form av animationer, ljud och bilder.

I böckerna går bilderna oskiljaktigt hand i hand med dikterna – illustrationerna talar samma språk som Kunnas dikter. Genom årtiondena har dikterna illustrerats av många olika illustratörer. Att illustrera de älskade dikterna på nytt är en utmaning, men många har ändå gjort nytolkningar av Kunnas diktvärld. Muminmuseet fördjupar den fantasirika utställningen ytterligare med en avdelning med originalillustrationer. I utställningen ingår illustrationer av Kristiina Louhi, Christel Rönns, Pia Westerholm, Silja-Maria Wihersaari och Maija Karma.

Utställningen producerades ursprungligen av Päivälehtimuseet. Muminmuseet för utställningen till Kirsi Kunnas hemtrakter kompletterad med originalillustrationer.