Föregående utställningar

Ur Toves bokhylla
21 mai 2022 – 26 mar 2023

Muminböckerna känner vi till, men vad läste hon som skrev dem? I den här utställningen besöker vi konstnären och författaren Tove Janssons (1914–2001) bokhyllor och funderar över vad hennes bibliotek berättar om sin ägare.

Utöver sin illustrationssamling donerade Tove Jansson också hundratals muminböcker till Tammerfors konstmuseum, däribland upplagor på flera olika språk. Till Barnboksinstitutet donerade Jansson år 1989 fyrahundratio barnböcker, vetenskapliga verk om litteratur och illustration samt Janssons livspartner konstnären Tuulikki Pietiläs (1917–2009) äventyrsböcker. Jansson läste mycket. Den här utställningen plockar fram berättelser från olika kulturer, illustrationskonst och barnboksklassiker ur hennes hembibliotek. I illustrationernas fascinerande världar finns äventyr ur folksagornas myter och märkliga sagoboksfigurer. Böckerna i hemmet är viktiga föremål med personliga dedikationer och diverse bokägarmärken. Bland hyllorna hörs ekon av Mumindalen.

I boksamlingen kan man följa illustrationskonsten genom ett helt århundrade. Den trycktekniska utvecklingen gav illustrationskonstnärerna nya uttrycksmedel och Tove Jansson var en kreativ pionjär på området. Hon gjorde sina böcker till helheter genom att skriva, illustrera och sätta dem. Den här utställningen görs i samarbete med Barnboksinstitutet. Barnboksinstitutet är en nationell expertinstitution för barn- och ungdomslitteratur som har verkat i Tammerfors sedan år 1978. Barnboksinstitutet driver Finlands enda specialbibliotek för barn- och ungdomslitteratur.

Vardagslyckan: Camilla Mickwitz
16.10.2021 – 24.4.2022

Illustratör Camilla Mickwitz (1937-1989) är särskilt bekant för finländare som ritare av symbol till barnprogrammet Pikku Kakkonen. Mickwitzs färgrika sätt att illustrera samtidigt beskriver sin tid och är personlig på tidlöst sätt. I Muminmuseets vinterutställning utställs Mickwitzs karaktärer Emilia, Jason och häxflickan Mimosa samt med originell symbol av Pikku Kakkonen.

Camilla Mickwitz var en begåvad visualisk skildrare, som berättar historier genom sina bilder. Mickwitzs bred produktion innehåller illustrationer i tidningar och barnböcker samt med animationer. Dynamiska färger, livligt formspråk och konstiga måttförhållandena visualiserar barnens upplevelser ur deras synvinkel. Hennes böcker behandlar också svårare aktuella teman, liksom immigration (Jason flyttar), miljövård (Emilia och tvillingarna) och kvinnornas ställning (Emilia och Oskars docka).

Camilla Mickwitz föddes i Helsingfors och reste ett år som krigsbarn i Sverige på 1940-talet. Hon studerade grafik i Konstindustriella läroverket och arbetade inom reklambransch innan sin frilanskarriär. Utöver barnböcker och animationer illustrerade Mickwitz facklitteratur, tidningar och tidskrifter och tryckprodukter såsom kalender. Mickwitz var skicklig med olika medier och skapade sina animationer och böcker med många olika tekniker från akvareller till foton.

Utställning är genomfört i samarbete med Barnboksinstitutet, i vilkets samling verken har lånats in. Barnboksinstitutet är ett nationellt sakkunnig institut inom barn- och ungdomslitteratur och den har fungerat i Tammerfors sedan 1978. Barnboksinstitutet uppehåller Finlands ända specialbibliotek för barn- och ungdomslitteratur. Barnboksinstitutets samling av barnboksillustrationer innehåller cirka 4000 originalverk från inhemska konstnärer.

© Camilla Mickwitz

Från Madicken till Bullerbyn: Ilon Wiklands sagoillustrationer
11.5. – 19.9.2021

Muminmuseets tillfälliga utställning på våren 2021 inbjuder museigäster till Ilon Wiklands tidlösa värld. Wikland har gjort en lång karriär som barnböckers illustratör och hon är särskilt känd för sina illustrationer i Astrid Lindgrens böcker. Madicken, Lotta, Karlsson, barn i Bullerbyn och bröderna Lejonhjärta är alla framme i utställningen med många andra karaktärer från Lindgrens böcker. Wiklands penna har skapat lummiga trädgårdar, färgrika trähus och lustiga lek av expressiva barn. Verken har lånats in från Ilons Sagoland museum i Hapsal, Estland. Helheten är den största utställning någonsin av Ilon Wiklands konst utom Estland.

Ilon Wikland (född Pääbo) föddes i Tartu, Estland på 1930. Wikland bodde sina första år i Tallinn och Hapsal, tills hon skickades till Stockholm som krigsflykting på 1944. Ung Wikland fick jobbet snart efter konststudier i Rabén & Sjögren förlaget som illustratör, där mötet med Astrid Lindgren (1907–2002) ledde till ett samarbete över många årtionden. Lindgren var redan en känd barnförfattare när Wikland gjorde sitt först illustration i hennes text, i boken Mio, min Mio (1954). Under ett långt samarbete Wiklands illustrationer har vaknat till livet många av Lindgrens mest kända karaktärer. Wiklands förtjusande värld med drag på estländska landsbygd har fascinerad barn sedan årtiondena.

800 originalverk som Wikland donerade till den estniska staten är framme i Ilons Sagoland nära Wiklands farföräldrars hus. Ilons Sagoland är hela familjens museum där man kan beundra Wiklands originalverk, rita, syssla, leka, titta på film, skådespel och konsert, delta i pedagogisk aktivitet och även fira på födelsedagen.

Utställningen öppnas i Muminmuseet den 11 maj 2021 och är öppet till september 2021.

© Design Ilon Wikland AB

Mumintrollen och havet
15.2.2020 – 31.1.2021

Min ö är lika levande som träden och havet. Allt är levande.

Tove Jansson, Pappan och havet, 1965

Mumintrollen är ofta ute på äventyr på havet och för Tove Jansson (1914–2001) var Östersjön en betydelsefull inspirationskälla. Havet vid Mumindalen och i de skummande berättelserna om mumintrollen har drag av Östersjön, och Jansson vävde in havstemat i många muminberättelser. Det är havet som tecknar Mumindalens konturer, precis som Östersjön gör med Finland.

I den här utställningen närmar vi oss mumintrollens miljövänliga livsstil med hjälp av originalillustrationer från böckerna. Mumintrollen åker ut på äventyr till havs och har picknick på strandklipporna. I bakgrunden till berättelserna och illustrationerna böljar det öppna havets fjärran horisont. Det levande havet fungerar som en karaktär i böckerna.

Mumintrollen behandlar alltid naturen med vördnad. De reser, äter och lever i samförstånd med sin omgivning. Mumintrollens enkla livsstil är skonsam mot jorden och havet. Liksom mumintrollen kan var och en av oss göra små miljögärningar i vardagen, och tillsammans kan vi skydda Östersjön. Även havet består av små droppar.

År 2020 har det gått 75 år sedan den första Muminboken gavs ut. Jubileumsåret till ära deltar Muminmuseet i kampanjen #VÅRTHAV, som är Moomin Characters initiativ för att förbättra tillståndet i Östersjön. Kampanjen genomförs i samarbete med John Nurminens Stiftelse och har som mål att öka medvetenheten om Östersjöns tillstånd och samla in en miljon euro till stiftelsens arbete för att skydda havet och dess arv. Östersjön är vårt enda hav, så låt oss ta hand om det.

Muminanimationerna – Äventyr och kramar
25.4.2019-26.1.2020

Sagokojan – Illustrationer av Usko Laukkanen
15.12.2018 – 31.3.2019

Cinema Observatorio
26.6.-31.8.2018

Tre olika filmer av Tove Jansson, Tuulikki Pietilä och muminfamiljen.


Tove Jansson och mumintrollen
9.8.2017-26.5.2018

Muminmuseets första tillfälliga utställning Tove Jansson och mumintrollen visar Tove Janssons muminfigurer från de tidigaste svarta mumintrollen från början av 1930-talet och de krigstida politiska satirteckningarna i tidningen Garm, till de första muminprodukterna på 1950-talet och 1990-talets muminanimationer. En av utställningens skatter är en animation med den första muminfiguren som Tove Jansson ritade som tonåring. Till utställningens andra specialiteter hör Tove Janssons tidiga muminserier som publicerades i tidningen Ny tid på 1940-talet, Faun-dockorna från 1950-talet, Arabias första muminmugg samt ett flertal originalomslagsbilder till muminböcker som publicerats i olika länder.