Esillä nyt

Iloinen arki: Camilla Mickwitz
16.10.2021 – 24.4.2022


Kuvitustaiteilija Camilla Mickwitz (1937–1989) on suomalaisille tuttu erityisesti Pikku Kakkosen tunnuskuvan piirtäjänä. Mickwitzin omaperäisen värikäs kuvitustapa on yhtä aikaa oman aikansa tuote ja ajattoman persoonallinen. Muumimuseon talvinäyttelyssä nähdään Mickwitzin hahmot Emilia, Jason ja pikkunoita Mimosa, sekä Pikku Kakkosen alkuperäinen tunnuskuva.

Camilla Mickwitz oli lahjakas visuaalinen viestijä, jonka teoksissa kuvat kantavat tarinaa. Mickwitzin laaja tuotanto ulottui lehtikuvituksista lasten animaatioihin ja kirjojen kuvituksiin. Kuvien energiset värit, eloisa muotokieli ja hassut mittasuhteet visualisoivat lasten kokemuksia heidän näkökulmastaan. Mickwitzin kirjat käsittelivät vaikeitakin ajankohtaisia aiheita, kuten siirtolaisuutta (Jason muuttaa maasta), ympäristönsuojelua (Emilia ja kaksoset) ja naisten asemaa (Oskarin nukke).


Camilla Mickwitz syntyi Helsingissä ja vietti 1940-luvulla vuoden sotalapsena Ruotsissa. Hän opiskeli Taideteollisessa Korkeakoulussa grafiikkaa, ja toimi mainosalalla ennen freelance-uraansa. Mickwitz kuvitti lasten televisio-animaatioiden ja kuvakirjojen lisäksi tietokirjoja, painotuotteita kuten kalentereita, ja sanoma- ja aikakauslehtiä. Mickwitzin oli taitava eri medioissa ja loi animaationsa ja kirjansa monin eri tekniikoin, akvarelleista valokuviin.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa, jonka kokoelmasta teokset ovat lainassa. Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijalaitos, joka on toiminut Tampereella vuodesta 1978 lähtien. Lastenkirjainstituutti ylläpitää Suomen ainoaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden erikoiskirjastoa. Lastenkirjainstituutin lastenkirjan kuvitustaiteen kokoelma käsittää noin 4 000 kuvitusoriginaalia kotimaisilta lastenkirjakuvittajilta.

© Jari Kuusenaho.
Iloinen arki.