Taiteilijaelämää – Tove Jansson 20.4.2024–18.5.2025

Tove Jansson (1914–2001) on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia 1900-luvun taiteilijoita. Tove Janssonin syntymäpäivänä 9. elokuuta liputetaan sekä hänen että suomalaisen taiteen kunniaksi. Jansson oli taidemaalari, kuvittaja, pilapiirtäjä, kirjailija, sarjakuvataiteilija ja teatterilavastaja. Hänet tunnetaan kuitenkin parhaiten muumihahmoistaan. Jansson julkaisi ensimmäiset piirustuksensa ja tekstinsä 14-vuotiaana ja viimeisimmät 84-vuotiaana.

Taiteilijaelämää-näyttely käsittelee Tove Janssonin taiteellisen tuotannon ohella hänen elämänsä vaiheita ja ihmissuhteita. Jansson syntyi taiteilijaperheeseen, jonka arki ja arvot loivat perustan hänen taiteessaan näkyvälle filosofiselle elämänkatsomukselle.

Näyttelyssä esitellään Tove Janssonin lapsuuden suomenruotsalainen kulttuuriperhe ja sen vaikutuksia hänen taiteilijaksi kypsymiselleen, opintoja ja uraa taidemaalarina sekä nuoruuden ihmissuhteita sota-ajan boheemeissa taiteilijapiireissä. Janssonin elämän suuri rakkaus oli graafikko Tuulikki Pietilä (1917–2009) ja yhdessä he viettivät Klovharun saarella kolmekymmentä työn- ja rakkaudentäyteistä kesää. Näyttelyn keskiössä on Tove Janssonin monipuolinen, usein muumikuvitusten varjoon jäänyt ura kuvittajana ja kirjailijana. Janssonin elämänvaiheita valottavat maalaukset ja piirrokset sekä valokuvasuurennokset monelta vuosikymmeneltä. Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena.

Muumimuseon tuottama näyttely on toteutettu yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa.

Muumimuseon Observatoriossa!

Lehtikuva / Reino Loppinen.

Tove Jansson in her studio.