Tiitiäisen aika – Kirsi Kunnaksen saturunoja 29.4.2023-31.3.2024

Tiitiäinen, metsäläinen, pieni menninkäinen ja hänen lukuisat ystävänsä valloittavat Muumimuseon vaihtuvassa näyttelyssä Tiitäisen aika. Runoilija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) rakastettuihin lastenrunoihin perustuva näyttely vie leikin ja mielikuvituksen pyörteisiin. Kunnaksen runoja kuvittaneiden suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimien ihastuttavat alkuperäiskuvitukset ovat näyttelyn sydämessä. Näyttelyn on alun perin tuottanut Päivälehden museo. Muumimuseo tuo näyttelyn Kirsi Kunnaksen kotiseudulle alkuperäiskuvituksin täydennettynä.

Kirsi Kunnaksen lastenrunot voi luokitella kansallisaarteeksi ja niistä viehättyvät yhä uudet ikäpolvet. Kunnaksen kieli ilakoi, jurnuttaa ja kiitää, se hellii ja lohduttaa lukijaa ja kuuntelijaa. Laaja tuotanto alkaa 1956 ilmestyneestä Tiitiäisen satupuusta ja päättyy 2020 Tiitiäisen metsään.

Tiitiäisen aika -näyttelyssä taiteilija Alexander Reichstein on luonut Kirsi Kunnaksen lastenrunoista elämyksellisen seikkailun. Keskellä näyttelyä on runolehtinen Satupuu kuin kaiken luovuuden alku ja juuri, ja sen ympärille levittäytyvät animaatioina, ääninä ja kuvina runojen päähenkilöt Herra Piipoosta Haitulaan ja Tunteellisesta siilistä Jaakko Vaakko Vesirottaan (ja Jansmakko Erikoiseen ja Muusaan ja Ruusaan).

Runojen kanssa erottamattomana kirjoissa kulkee kuva – kuvitukset, jotka puhuvat Kunnaksen runojen kanssa samaa kieltä. Vuosikymmenten varrella runoja ovat kuvittaneet monet kuvittajat. Rakastettujen runojen uudelleen kuvitus on haasteellista, mutta Kunnaksen runomaailma on ottanut huomaansa aina uusia tulkintoja. Muumimuseo syventää ennestään mielikuvitusrikasta näyttelyä nykykuvittajien alkuperäisistä kuvituksista koostuvalla osiolla. Tiitiäisen pippurimyllyn kuvittaneen Julia Vuoren ja Tiitiäisen tuluskukkaron kuvittaneen Kristiina Louhen kuvitukset käyvät vuoropuhelua Christel Rönnsin laajan Tiitiäis-tuotannon, Pia Westerholmin Tiitiäisen kissa- ja koirakuvitusten kanssa sekä tuoreimpien Tiitiäis-tulkintojen, Silja-Maria Wihersaaren kuvitusten kanssa.

Muumimuseon Observatoriossa!