Muumimuseo
  • Engelska
  • Finska
  • Japanska
  • Ryska
  • Svenska

Utställningar

Hur gick det sen?

Muminmuseets fasta utställning Hur gick det sen? tar med besökaren på en resa in i muminböckernas sagolika värld. I utställningen kan du i bild och text lära känna hela muminberättelsen från den första boken Småtrollen och den stora översvämningen (1945) till den sista, Sent i november (1970). De färgstarka händelserna och spännande vändningarna ur de tolv böckerna för besökaren med sig och får oss om och om igen att förundras över hur det gick sen.

I det stämningsfyllda Muminmuseet förenas Tove Janssons ursprungliga muminillustrationer och Tuulikki Pietiläs tredimensionella tablåer till en helhetsupplevelse. Färgskalan i utställningen motsvarar färgerna i boken Hur gick det sen? och utgår därigenom från Tove Janssons egen färgpalett. Tove Janssons illustrationer och texter handlar om gemenskap och vänskap, tolerans och betydelsen av att ge plats för olikheter. I illustrationerna är familjen och hemmet trygga utgångspunkter för nya äventyr och tröstande återkomster. Av den anledningen är mumintrollens hem, Mumin-Huset, också utställningens hjärta.

 

Till slut kom de till en liten dal som var vackrare än något de sett tidigare på dagen. Och där, mitt på ängen, stod ett hus som nästan liknade en kakelugn, mycket fint och målat med blå färg.

Småtrollen och den stora översvämningen