Muumimuseo
  • englanti
  • Suomi
  • japani
  • venäjä
  • ruotsi

Opastukset ja työpajat

TUTUSTU ITSENÄISESTI TAI OPPAAN KERA

Muumimuseoon voi tutustua itsenäisesti ja omaan tahtiin seinätekstien ja näytöillä olevien tekstien avulla. Voit myös lainata oven läheisyydestä painetun näyttelyoppaan kierroksesi ajaksi.

Muumimuseoon voi tutustua myös oppaan kanssa. Ryhmille suunnatut opastetut kierrokset ovat toiminnallisia, keskustelevia ja ikäryhmälle suunniteltuja. Kierroksilla tutustutaan museon antiin, Toveen ja muumikirjojen tarinoihin.

 

SEIKKAILULLA MUUMIEN KANSSA

Museokierros lapsille

Mistä löytyy Muumimamma? Nukkuuko Nuuskamuikkunen jo teltassaan? Kuinka suuri onkaan katossa lentävä Pyrstötähti? Toiminnallisella kierroksella ihmetellään ja tutkitaan yhdessä uuden Muumimuseon aarteita. Mukaan mahtuu tuttuja hahmoja, uusia tuttavuuksia, jännittävää tutkittavaa ja hauskoja yllätyksiä.

Opastuksen kesto: 45 min
Hinta: arkena 70 €, viikonloppuna 80 €

 

MUUMIKIRJOJEN TARINA

Museokierros nuorille ja aikuisille

Kierroksella tutustutaan oppaan johdolla Muumimuseon näyttelyyn keskustellen, katsellen ja kokeillen. Opastus sisältää tietoa, toimintaa ja keskustelua Tove Janssonista ja hänen rakastetuista muumikirjoistaan.

Opastuksen kesto: 45 min
Hinta: arkena 70 €, viikonloppuna 80 €

 

MIELENRAUHAA MUUMIKIRJOISTA

Haluatko erilaisen museoelämyksen?
Tove Janssonin muumikirjoissa on syvää elämän viisautta. Rauhallinen matka muumikirjojen äärelle antaa lepohetken hälyn, kiireen ja arjen keskelle ja muistuttaa läsnä olemisen taidosta. Miten Muumipeikko selviää keskellä uutta tilannetta, pelottavaa talvea, tai vastaavasti Muumimamma löytää itsensä majakkasaarella? Marraskuisessa Muumilaaksossa taas etsitään elämän mielekkyyttä haasteiden ympäröimänä. Kierroksella keskitytään mielenrauhaan ja rentoutumiseen, hiljennytään patjoilla leväten kuuntelemaan muumikirjojen viisauksia hyvästä elämästä ja rauhasta itsen ja muiden kanssa. Kierrokselle ei tarvitse varautua erityisesti, ja se sopii kaikenlaisille osallistujille.

Kierroksen kesto: 2 h
Hinta: arkena 160 €, viikonloppuna 180 €

Mielenrauhaa-kierrosta on mahdollisuus jatkaa myös Muumimuseon Ateljeessa varaamalla Mielenmaisema-työpajan.

 

HEMULIT JA VILIJONKAT KESKUUDESSAMME

Humoristinen kierros työporukoille ja muille ryhmille

Muumitarinat ovat täynnä hyvin erilaisia hahmoja aivan kuten työyhteisötkin. Kaikilla on omat luonteensa, ominaispiirteensä ja tapansa reagoida asioihin. Kierroksella tutustutaan humoristisella otteella muumihahmoihin ja sen myötä löytyy kenties juuri teidän työpaikan sääntöjä ja taulukoita rakastava hemuli tai jokaisen kanssa hyvin toimeen tuleva joskin herkkä Muumipeikko. Neuvokas, vakaa ja luotettava Muumimamma taas voi kantaa yli vaikeiden haasteiden. Usein työpaikalta löytyy myös innokkaana uusiin (lähinnä omiin) projekteihin tarttuva Muumipappa. Kierroksen jälkeen tunnistat ehkä oman muumihahmon itsessäsi ja työkavereissasi.

Opastuksen kesto: 60 min
Hinta: arkena 80 €, viikonloppuna 90 €

 

Kaikki opastukset varataan vähintään viikkoa ennen käyntiä ryhmämyynnistä: sales@tampere-talo.fi tai 03 243 4941.
Opastusten hintaan ei sisälly pääsylippuja. Opastusten alv 0%.
Varatut opastukset tulee peruuttaa viimeistään kaksi arkipäivää aiemmin. Muussa tapauksessa laskutamme opastuksen täyden hinnan tilaajalta.

ATELJEEN TYÖPAJAT

Muumimuseon Ateljeessa on joka päivä ohjattu nonstop-työpaja vaihtelevin teemoin klo 12–16.  Nyt Ateljeessa pääsee merenalaiseen maailmaan Mamelukki ja muita merellisiä olentoja -kuvanveistotyöpajassa. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan.

Ryhmille voi varata myös oman ohjatun työpajan. Voit valita Ateljeessa kulloinkin menossa olevan aiheen tai jonkin alla olevista työpajoista.

 

TOVEN KYNÄNJÄLJISSÄ

Tussipiirrostyöpaja

Tove Jansson sekä kirjoitti että kuvitti rakastetut muumikirjat. Suurin osa kuvituksista on erilaisin tekniikoin tehtyjä mustepiirroksia, joita tarkastelemalla ymmärtää, millainen mestari Tove viivankäyttäjänä oli. Muumimuseon Ateljeessa pääsee kokeilemaan samoja tekniikoita ja materiaaleja, joita Tove kuvituksissaan käytti. Minkälaista jälkeä syntyy vanhanaikaisella tussipiirtimellä? Entä kuinka muste tai sivellin piirtyvät erilaisille papereille? Ohjatussa tussityöpajassa voi luoda oman muumihahmosi tai piirtää mitä ikinä haluaa – pääasia on yksinkertainen viiva paperilla.

 

VÄRIKÄS KIRJANKANSI

Työpaja guassiväreillä

Tove Jansson maalasi muumikirjojen kauniit kansikuvat guassiväreillä. Kansikuvalla hän kertoi jotakin itse tarinasta, sen tunnelmasta tai hahmoista. Tove maalasi saman kirjan uusiin painoksiin tai erikielisiin versioihin useita eri kansia. Hän teki kansia myös muihin kirjoihin ja lehtiin. Kansikuva on ensimmäinen asia, jonka kirjasta näemme. Sen tarkoitus on paitsi suojata kirjaa niin houkutella lukija sen pariin. Millainen on sinun mielestäsi hyvä kirjankansi? Ohjatussa työpajassa tutustutaan Toven kuvitustaiteeseen ja voimakaspigmenttisiin guassiväreihin. Voit tehdä uuden version tutusta muumikirjasta tai vaikka kannen omaan elämäkertaasi!

 

PIIRRÄ STRIPPI

Sarjakuvatyöpaja

Tove Janssonin muumikirjoja on käännetty yli 50 kielelle. Varsinainen muumien maailmanvalloitus alkoi muumisarjakuvien myötä 1950-luvulla, jolloin niitä julkaistiin yli 200 lehdessä ympäri maailmaa. Muumimuseon Ateljeessa pääsee tutustumaan muumisarjakuvien tarinankerrontaan ja ohjaajan avulla piirtämään oman sarjakuvastripin. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, tärkeintä on tarina. Kokenut aloittaa tyhjästä paperista, kokematon piirtää omat kuvansa valmiiseen muumisarjakuvapohjaan. Työpaja soveltuu erinomaisesti aikuisille – muumisarjakuvathan oli suunnattu nimenomaan aikuisille.

 

MIELENMAISEMA-työpaja

Taito rauhoittua kiireen keskellä on tärkeää. Monen mieli lepää parhaiten luonnon keskellä. Monilla meistä on oma mielimaisemansa, erityinen paikka, jossa rauhoittuu parhaiten. Muumit viihtyvät luonnossa, omassa laaksossaan, metsässä ja merellä. Tove Jansson piirsi muumikirjoihin paljon maisemakuvia, erityisesti hänelle tärkeästä merestä. Työpajassa tutustutaan Toven mielenmaisemiin ja hänen käyttämiinsä tussitekniikoihin. Jokainen osallistuja voi piirtää Toven tavoin mieleisensä maiseman, jota katsellen mieli tyyntyy. Pelkästään oman mielenmaiseman ajatteleminen rauhoittaa, ja keskittynyt piirtäminen sulkee kiireen mielen ulkopuolelle. Työpajan lopuksi jokaisella on mukana oma mielenmaisemansa, jota katsellen voi palauttaa levollisen olotilan.

 

Työpajojen kesto: noin 45 minuuttia
Hinta: arkena 100 euroa, viikonloppuna 110 € (sis. materiaalit)

Kaikki työpajat varataan vähintään viikkoa ennen käyntiä ryhmämyynnistä: sales@tampere-talo.fi tai 03 243 4941.
Työpajojen hintaan ei sisälly pääsylippuja. Työpajojen alv 0%.
Varatut työpajat tulee peruuttaa viimeistään kaksi arkipäivää aiemmin. Muussa tapauksessa laskutamme työpajoista täyden hinnan tilaajalta.

Ateljee ei ole varattavissa ryhmille koulujen lomakausina.