Muumimuseo
  • englanti
  • Suomi
  • japani
  • venäjä
  • ruotsi

Opastukset ja työpajat

TUTUSTU ITSENÄISESTI TAI OPPAAN KERA

Muumimuseoon voi tutustua itsenäisesti ja omaan tahtiin seinätekstien ja näytöillä olevien tekstien avulla.

Museoon voi tutustua myös museon oppaan kanssa. Opastetun kierroksen voi valita kiinnostuksen mukaan. Tove Janssonin elämä, muumitarinat, tarinoiden hahmot ja lämmin viisaus ovat kierrosten keskeisiä teemoja. Lähestymistavasta riippuen voi kierros olla humoristinen, lämminhenkinen, rentouttava sekä kiinnostavaa tietoa ja tarinoita kertova. Vain museon omat oppaat voivat opastaa Muumimuseossa.

 

SEIKKAILULLA MUUMIEN KANSSA

Kierros lapsille

Lasten kierroksella ihmetellään ja tutkitaan yhdessä Muumimuseon aarteita. Mukaan mahtuu tuttuja hahmoja, uusia tuttavuuksia, jännittävää tutkittavaa ja hauskoja yllätyksiä.

Opastuksen kesto: 45 min
Hinta: arkena 70 €, viikonloppuna 80 €

 

MUUMIKIRJOJEN TARINA

Kierros nuorille ja aikuisille

Kierros avaa Tove Janssonin kirjoittamien ja kuvittamien kahdentoista muumikirjan tarinan ja kuljettaa samalla kertomusta Tovesta, kirjoittamisesta ja kuvittamisesta. Opastetulla kierroksella muumikirjoja avataan sekä kuvataiteen että kirjallisuuden näkökulmista, ja tärpeiksi poimitaan yksityiskohtia kuvituksista, tarinoita kuvaelmista ja katkelmia kirjoista. Kokonaisuus pohjustetaan aina kuvalla Tovesta, lämminsieluisesta ja lahjakkaasta taiteilijasta.

Opastuksen kesto: 45 min
Hinta: arkena 70 €, viikonloppuna 80 €

 

MIELENRAUHAA MUUMIKIRJOISTA

Haluatko erilaisen museoelämyksen?
Tove Janssonin muumikirjoissa on syvää elämän viisautta. Rauhallinen matka muumikirjojen äärelle antaa lepohetken hälyn, kiireen ja arjen keskelle ja muistuttaa läsnä olemisen taidosta. Miten Muumipeikko selviää keskellä uutta tilannetta, pelottavaa talvea, tai vastaavasti Muumimamma löytää itsensä majakkasaarella? Marraskuisessa Muumilaaksossa taas etsitään elämän mielekkyyttä haasteiden ympäröimänä. Kierroksella keskitytään mielenrauhaan ja rentoutumiseen, hiljennytään patjoilla leväten kuuntelemaan muumikirjojen viisauksia hyvästä elämästä ja rauhasta itsen ja muiden kanssa. Kierrokselle ei tarvitse varautua erityisesti, ja se sopii kaikenlaisille osallistujille.

Kierroksen kesto: 90 min
Hinta: arkena 160 €, viikonloppuna 180 €

Mielenrauhaa-kierrosta on mahdollisuus jatkaa myös Muumimuseon Ateljeessa varaamalla Mielenmaisema-työpajan.

 

HEMULIT JA VILIJONKAT KESKUUDESSAMME

Humoristinen kierros työporukoille ja muille ryhmille

Muumitarinat ovat täynnä hyvin erilaisia hahmoja aivan kuten työyhteisötkin. Kaikilla on omat luonteensa, ominaispiirteensä ja tapansa reagoida asioihin. Kierroksella tutustutaan humoristisella otteella muumihahmoihin ja sen myötä löytyy kenties juuri teidän työpaikan sääntöjä ja taulukoita rakastava hemuli tai jokaisen kanssa hyvin toimeen tuleva joskin herkkä Muumipeikko. Neuvokas, vakaa ja luotettava Muumimamma taas voi kantaa yli vaikeiden haasteiden. Usein työpaikalta löytyy myös innokkaana uusiin (lähinnä omiin) projekteihin tarttuva Muumipappa. Kierroksen jälkeen tunnistat ehkä oman muumihahmon itsessäsi ja työkavereissasi.

Opastuksen kesto: 45 min
Hinta: arkena 80 €, viikonloppuna 90 €

 

TOVE, ELÄMÄ JA TAIDE

Kierros kaikille Tove Janssonista kiinnostuneille

Tove Jansson (1914–2001) on yksi rakastetuimmista taiteilijoistamme. Tove eli monivaiheisen elämän, jonka täyttivät työ, taide ja rakkaus. Vaikka Tove tunnetaan parhaiten muumeistaan, olivat muumit vain yksi osa hänen taiteellista tuotantoaan. Lämminhenkisellä kierroksella kerrotaan tarinaa monipuolisesta ja tinkimättömästä taiteilijasta, jonka työlle suomalainen saaristo antoi kaikista eniten.

Opastuksen kesto: 45 min.
Hinta: arkena 70 €, viikonloppuna 80 €

 

ILOINEN ARKI – MICKWITZIN MATKASSA

Kierros nuorille ja aikuisille

Muumimuseossa on avautunut Camilla Mickwitzin (1937-1989) näyttely Iloinen arki. Näyttely on herkullinen kokonaisuus Mickwitzin kuvitusoriginaaleja. Näyttelyn opastus kattaa sekä esillä olevaa tuotantoa että sukeltaa kirjojen teemoihin, liikkeen omaisella tavalla kerrottuihin tarinoihin ja muistuttaa jokaista elämisen pienistä iloista, juuri niistä arjessa piilevistä seikoista, jotka tuovat elämään iloa. Mickwitzin lastenkirjat käsittelevät haastavia aiheita, kuten kulutusta, sukupuolirooleja, maastamuuttoa ja luonnonsuojelua. Vaikka Mickwitz kirjoitti ja kuvitti kirjat 1970- ja 80-luvuilla, teemat ovat yhä ajankohtaisia.

Opastuksen kesto: 45 min.
Hinta: arkena 70 €, viikonloppuna 80 €

 

ILOINEN MATKA MICKWITZIN MAAILMAAN

Kierros lapsille

Muumimuseon Camilla Mickwitzin näyttely Iloinen arki on värikäs ja iloinen kokemus kaikenikäisille museovieraille.
Mickwitzin tarinoihin ja hahmoihin tutustutaan lennokkaiden tarinoiden pyörteissä. Elämyksellisen kierroksen aikana tehdään huomioita kuvitusten runsaista väreistä ja muodoista, hahmojen elämästä ja hassuista mittasuhteista, opetellaan tekemään taikoja ja etsitään kissoja. Pääsemme tutkimaan myös rakastetun Ylen Pikku Kakkosen tunnuskuvaa ja sen tuttuja elementtejä. Mickwitzin tarinat kutsuvat leikin avulla hauskaan arkeen, josta ei yllätyksiä puutu.

Opastuksen kesto: 45 min.
Hinta: arkena 70 €, viikonloppuna 80 €

 

Kaikki opastukset varataan vähintään viikkoa ennen käyntiä ryhmämyynnistä: sales@tampere-talo.fi tai 03 243 4941.
Opastusten hintaan ei sisälly pääsylippuja. Opastusten alv 0%.
Varatut opastukset tulee peruuttaa viimeistään kaksi arkipäivää aiemmin. Muussa tapauksessa laskutamme opastuksen täyden hinnan tilaajalta.

ATELJEEN TYÖPAJAT

Muumimuseon Ateljeessa on joka päivä ohjattu nonstop-työpaja vaihtelevin teemoin klo 12–16. Nyt Ateljeessa pääsee tutustumaan omakuvan maalaamiseen öljypastelliliiduilla Camilla Mickwitzin kuvitustaiteen innoittamana.
Lue työpajasta lisää tästä
.
Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan.

Ryhmille voi varata myös oman ohjatun työpajan. Voit valita Ateljeessa kulloinkin menossa olevan aiheen tai jonkin alla olevista työpajoista.

 

TOVEN KYNÄNJÄLJISSÄ

Tussipiirrostyöpaja

Tove Jansson sekä kirjoitti että kuvitti rakastetut muumikirjat. Suurin osa kuvituksista on erilaisin tekniikoin tehtyjä mustepiirroksia, joita tarkastelemalla ymmärtää, millainen mestari Tove viivankäyttäjänä oli. Muumimuseon Ateljeessa pääsee kokeilemaan samoja tekniikoita ja materiaaleja, joita Tove kuvituksissaan käytti. Minkälaista jälkeä syntyy vanhanaikaisella tussipiirtimellä? Entä kuinka muste tai sivellin piirtyvät erilaisille papereille? Ohjatussa tussityöpajassa voi luoda oman muumihahmosi tai piirtää mitä ikinä haluaa – pääasia on yksinkertainen viiva paperilla.

 

VÄRIKÄS KIRJANKANSI

Työpaja guassiväreillä

Tove Jansson maalasi muumikirjojen kauniit kansikuvat guassiväreillä. Kansikuvalla hän kertoi jotakin itse tarinasta, sen tunnelmasta tai hahmoista. Tove maalasi saman kirjan uusiin painoksiin tai erikielisiin versioihin useita eri kansia. Hän teki kansia myös muihin kirjoihin ja lehtiin. Kirjankansi on ensimmäinen asia, jonka kirjasta näemme. Sen tarkoitus on sekä suojella kirjaa, että houkutella lukija sen pariin. Millainen on sinun mielestäsi hyvä kansikuva? Ohjatussa työpajassa tutustutaan Toven kuvitustaiteeseen ja voimakaspigmenttisiin guassiväreihin. Voit tehdä uuden version tutusta muumikirjasta tai vaikka kannen omaan elämäkertaasi!

 

PIIRRÄ STRIPPI

Sarjakuvatyöpaja

Tove Janssonin muumikirjoja on käännetty yli 50 kielelle. Varsinainen muumien maailmanvalloitus alkoi muumisarjakuvien myötä 1950-luvulla, jolloin niitä julkaistiin yli 200 lehdessä ympäri maailmaa. Muumimuseon Ateljeessa pääsee tutustumaan muumisarjakuvien tarinankerrontaan ja ohjaajan avulla piirtämään oman sarjakuvastripin. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, tärkeintä on tarina. Kokenut aloittaa tyhjästä paperista, kokematon piirtää omat kuvansa valmiiseen muumisarjakuvapohjaan. Työpaja soveltuu erinomaisesti aikuisille – muumisarjakuvathan oli suunnattu nimenomaan aikuisille.

 

MIELENMAISEMA-työpaja

Taito rauhoittua kiireen keskellä on tärkeää. Monen mieli lepää parhaiten luonnon keskellä. Monilla meistä on oma mielimaisemansa, erityinen paikka, jossa rauhoittuu parhaiten. Muumit viihtyvät luonnossa, omassa laaksossaan, metsässä ja merellä. Tove Jansson piirsi muumikirjoihin paljon maisemakuvia, erityisesti hänelle tärkeästä merestä. Työpajassa tutustutaan Toven mielenmaisemiin ja hänen käyttämiinsä tussitekniikoihin. Jokainen osallistuja voi piirtää Toven tavoin mieleisensä maiseman, jota katsellen mieli tyyntyy. Pelkästään oman mielenmaiseman ajatteleminen rauhoittaa, ja keskittynyt piirtäminen sulkee kiireen mielen ulkopuolelle. Työpajan lopuksi jokaisella on mukana oma mielenmaisemansa, jota katsellen voi palauttaa levollisen olotilan.

 

Työpajojen kesto: noin 45 minuuttia
Hinta: arkena 100 euroa, viikonloppuna 110 € (sis. materiaalit)

 

Kaikki työpajat varataan vähintään viikkoa ennen käyntiä ryhmämyynnistä: sales@tampere-talo.fi tai 03 243 4941.
Työpajojen hintaan ei sisälly pääsylippuja. Työpajojen alv 0%.
Varatut työpajat tulee peruuttaa viimeistään kaksi arkipäivää aiemmin. Muussa tapauksessa laskutamme työpajoista täyden hinnan tilaajalta.

Ateljee ei ole varattavissa ryhmille koulujen lomakausina.