Muumimuseo
  • Engelska
  • Finska
  • Japanska
  • Ryska
  • Svenska

Hur gick det sen?

I utställningen Hur gick det sen? presenteras alla de tolv muminböcker som Tove Jansson skrev och illustrerade. Vid varje bok kan du titta på Tove Janssons illustrationsteckningar och -målningar i original och se hur hennes teckningsstil och sätt att skildra karaktärerna förändrades genom åren. Vid sidan av illustrationerna kan du bekanta dig med de ursprungliga berättelserna ur Tove Janssons muminböcker. Du kan lyssna på dramatiserade stycken ur böckerna eller läsa olika karaktärers filosofiska livsvisdomar på väggarna. Mumindalens invånare presenteras närmare i persongalleriet, men om du är observant kan du se dem skymta förbi även på andra platser i museet.

Teckningarna och målningarna som ställs ut i Muminmuseets kompletteras av tredimensionella mumintablåer som skapats av Tove Janssons livskamrat, grafikern Tuulikki Pietilä. Tablåerna är som små scener ur mumintrollens liv och händelser ur muminböckerna och muminserierna. Utställningen innehåller totalt närmare 400 originalteckningar och ett trettiotal tablåer, som valts ut ur Tammerfors konstmuseums samling Mumindalen.

Mitt i utställningsrummet står samlingens stolthet, det blåmålade Mumin-Huset, fem våningar och två meter högt, med sina många hemligheter. Var är muminhusets elritningar? Och Muminmammans syltkällare? Finns det en bastu i Mumin-Huset? Det får du veta i utställningen. Du kan också röra dig från rum till rum i en 3D-modell av Mumin-Huset. Det ursprungliga Mumin-Huset är en kombination av olika arkitektoniska stilar och motsvarar inte direkt huset som det skildras i muminböckerna, fastän varenda detalj i huset är väl övervägd och genomförd. Huset byggdes av Jansson och Pietilä tillsammans med deras vän, medicine licentiat Pentti Eistola.

I Muminmuseet visas för första gången dessutom en del av Paraphernalia-samlingen som Tove Jansson och Tuulikki Pietilä donerade och som kompletterar den egentliga konstsamlingen. Paraphernalia-samlingen innehåller bland annat material till muminfigurer, arbetsredskap och olika material som används till tablåerna.

Den unika arkitekturen i utställningen Hur gick det sen? tar med dig in i en sagovärld där du kan krypa in i trollkarlens hatt för att uppleva Mumindalens ursprungliga magi, kliva upp på en glaciär för att beundra snöfallet eller se den glittrande kometen ila fram över himlen. Du kan också njuta av utställningens färgvärld som är baserad på färgtonerna i Tove Janssons bok Hur gick det sen?

Imorgon är det en ny lång dag. Alldeles ens egen från början till slut.

Muminmamman