Muumimuseo

Saavutettavuus

Muumimuseo.fi-verkkopalvelun saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua https://www.muumimuseo.fi/ ja on laadittu 22.9.2020 (päivitetty 24.9.2020). Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio, minkä lisäksi arviointia on tehty kaupungin omana työnä.

Verkkopalvelun saavutettavuuden tila

Muumimuseo.fi-verkkopalvelu täyttää osittain lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1). Verkkopalvelussa on saavutettavuuspuutteita. Tunnetut saavutettavuuspuutteet on kuvattu tarkemmin alla.

 • Mobiilivalikon avaava ns. hampurilaisikoni on saavuttamaton näppäimistöllä ja ruudunlukijan avulla. (WCAG: 1.1.1)
 • Yksittäisen tapahtuman sosiaalisen median jakolinkeistä (Facebook ja Twitter) puuttuu tekstivastineet. (WCAG: 1.1.1)
 • Päävalikkoa on mahdollista selata näppäimistöllä, mutta pudotusvalikot eivät aukea. (WCAG: 2.1.1)
 • Tapahtumalistauksien kalanterikontrolli, jossa näkyy päivämäärät, joina on tilaisuuksia, ei ole saavutettava näppäimistöllä eikä ruudunlukijoilla. (WCAG:1.1)
 • Tapahtumakalenterin päivämäärävalitsimen kuukausien selausnuolista puuttuu tekstivastine. Lisäksi niitä ei ole toteutettu painikkeina, jolloin ne eivät ole näppäimistöllä fokusoitavissa. (WCAG: 1.1.1 ja 2.1.1)
 • Tapahtumalistauksessa osalla tapahtumista on otsikon vieressä esimerkiksi tähti-kuvake tai kuva, jossa lukee ”0€”. Näiltä kuvilta puuttuu tekstivastine. (WCAG: 1.1.1)
 • Tapahtumakalenterin hakukentältä puuttuu label-elementti. (WCAG 2.4.6)
 • Useilta elementeiltä puuttuu saavutettava teksti: murupolun koti-kuvake, tapahtumakalenterin pääkuva, tapahtumalistauksen twitter-ikoni (WCAG: 1.1.1 )
 • Ajankohtaista-sivulla erikseen vieritettäviä alueita ja tarpeetonta taulukkoelementin käyttöä (WCAG 1.4.10 ja WCAG 1.1.1)
 • Sisällössä on linkkitekstejä, jotka eivät ole yksilöllisiä tai kuvaavia
 • Olennaisia tietoja ennen h1-otsikkoa yksittäisessä tapahtumassa ja h2-otsikkoa tapahtumanostossa (WCAG 1.3.1)
 • Päävalikon oikealla puolella oleva kielivalikko ei saa näkyvää näppäimistöfokusta. (WCAG 1.3.1)
 • Korkeakontrastisessa näkymässä Windowsissa havaittiin seuraavia ongelmia: mobiilivalikon avauspainike ei näy lainkaan ja tapahtumakalenterin aktiivisia ja ei-aktiivisia päiviä ei erota toisistaan (WCAG 1.4.11)
 • Muumimuseon etusivulla käy tietyssä selainikkunan leveydessä niin, että taustakuva on edelleen näkyvissä samaan aikaan mobiilivalikon painikkeen kanssa, jolloin näiden kontrasti suhteessa toisiinsa on niin pieni, ettei valikko erotu. (WCAG 1.4.11)
 • Useimmilla sivuilla tekstin suurentaminen 200%:iin aiheuttaa sen, että osa sisällöstä ei ole luettavissa. Ongelma ilmenee erityisesti etusivuilla, tapahtuma- ja uutislistauksissa, ja muilla sivuilla jossa on vierekkäin sisältöä, sekä tapahtumakalenterissa. (WCAG 1.4.4)
 • Sivuston zoomaus- ja skaalauseleet mobiililaitteissa on estetty koodissa. Poikkeus on iOS:n Safari-selaimen uudemmat versiot, jotka eivät enää huomioi tätä asetusta. (WCAG 1.4.4)
 • Kun sivuston mobiilivalikko on auki, ja sen sisältöä selataan näppäimistörajapinnan kautta, muu sivun sisältö työntyy vasemmalle niin, että n. puolet sisällöstä on piilossa. Valikon ohi pääsee kuitenkin etenemään sivun muuhun sisältöön sarkain-näppäimellä. Valikko jää tällöin auki, eikä fokuksessa olevaa elementtiä välttämättä näe. (WCAG 2.4.3)
 • Osa linkeistä avautuu uuteen ikkunaan niin, että siitä ei varoiteta käyttäjää linkkitekstin yhteydessä visuaalisesti tai muulla tavoin. (WCAG 2.4.4)
 • Muumimuseon tapahtumakalenterissa on englanninkielisiä ”add to calendar”-linkkejä (WCAG 3.1.2)
 • Sisällössä on linkkitekstejä, jotka eivät ole yksilöllisiä tai kuvaavia (WCAG 2.4.4)

Liitetiedostot ja lomakkeet

Sivustolla on joitakin sovellettavan lainsäädännön piiriin kuuluvia lomakkeita, jotka eivät ole saavutettavia. Näitä lomakkeita pyritään korjaamaan saavutettavaksi vielä vuosien 2020 ja 2021 aikana.

Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

Verkkopalvelussa on sisältöjä, joiden ei lain mukaan tarvitse olla saavutettavia. Tällaisia sisältöjä ovat video- tai äänitallenteet, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020 ja toimisto-ohjelmien tiedostot (esim. doc, pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.

Sosiaalinen media

Muumimuseon sosiaalisen median kanavissa saavutettavuus otetaan huomioon niiltä osin, kuin se on kussakin kanavassa mahdollista. Muun muassa videot pyritään jatkossa tekstittämään ja kuviin liittämään vaihtoehtoiset kuvaukset.

Huomasitko muita saavutettavuuspuutteita digipalvelussamme?

Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Verkkolomakkeella
Anna palautetta saavutettavuudesta tällä verkkolomakkeella.

Sähköpostilla
muumi@tampere.fi

Muilla tavoin
Voit antaa palautetta verkkosivujen saavutettavuudesta myös puhelimitse viestintäsuunnittelija Heli Hakalalle, puh. 040 801 2714.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla muita saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

 

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi.

Muumimuseo on mukana Tampereen kaupungin verkkosivuston tampere.fi uudistuksessa. Uudistus tapahtuu vuoden 2021 aikana. Tavoitteenamme on Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 -kriteeristön AA-tasoinen verkkosivusto. Nykyisillä resursseillamme emme pysty muokkaamaan sisältöä kokonaan saavutettavaksi ennen verkkosivu-uudistusta.

Tarjoamme tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa

Pahoittelemme saavutettavuuspuutteista aiheutuvaa haittaa. Muumimuseo auttaa mielellään kaikissa näyttelyihin ja palveluihin liittyvissä asioissa, ota yhteyttä sähköpostilla muumi@tampere.fi. Muissa asioissa voi virka-aikana ottaa yhteyttä viestintäsuunnittelija Heli Hakalaan, puh 040 801 2714.

Muumimuseon verkkosivusto on julkaistu 23.4.2017.

Iso Pyrstötähti-teos roikkuu Muumimuseon katossa.