Taikurin hattu testi

Värikäs puutarha, jossa muumihahmoja.

Valmistumisvuosi

1948

Kolmas muumikirja

Taikurin hattu

Kirjoittaja ja kuvittaja

Tove Jansson

Erityistä

Taikurin hatun kansikuva on museon tunnuskuva.

Muumitalossa oli aamiaiseksi pannukakku, suuri keltainen pannukakku vadelmahillon kera. Lisäksi oli eilistä puuroa, mutta koska kukaan ei halunnut sitä, se päätettiin säästää huomiseksi.

Minä haluaisin tehdä tänään jotakin erikoista, sanoi Muumipeikon äiti. – Meidän kannattaisi juhlia sitä, että pääsimme eroon siitä inhottavasta hatusta, ja sitä paitsi on pitkäpiimäistä istua aina samassa paikassa.

Muumipeikko, Nipsu ja Nuuskamuikkunen löytävät vuorelta mustan silinterihatun ja tuovat sen Muumitaloon. Pian alkaa tapahtua kaikenlaista omituista. Muumipeikko muuttuu kummituseläimeksi ja roskakorina käytettyyn hattuun heitetyt munankuoret muuttuvat pilviksi, joiden päällä voi lentää! Monien vaiheiden jälkeen itse Taikuri saapuu Muumilaaksoon etsimään hattuaan ja suurta punaista Kuningasrubiinia. Kirjassa tavataan ensimmäistä kertaa myös Mörkö, yksi Muumilaakson pelottavimmista hahmoista.

Kirjan ruotsinkielinen alkuteos ilmestyi vuonna 1948 ja suomennos 1956. Englanniksi kirja käännettiin vuonna 1950, minkä myötä muumien kansainvälinen suosio sai alkunsa.